Geoliede eiken vloer lichter maken, kan dat?

Proefplank eiken vloer

Kan je een geoliede vloer lichter maken?

Als een eiken vloer langer ligt dan verkleurt olie donkerder. Dit komt door invloed van zonlicht. Het kan ook zijn, dat je net een nieuw huis hebt gekocht waar je de kleur van een eiken vloer te donker vindt. Is dit dan aan te passen en lichter te maken? Ja dat kan zeker!

Als de vloer behandeld is met olie, dan dringt de olie in het hout. Hierdoor zijn de poriën van het hout verzadigd met deze olie. Hierdoor kan er niets meer anders in de vloer trekken zoals vuil en vlekken. Vaak wordt er in olie een kleurpigment toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de eiken vloer een bepaalde kleur krijgt, zoals wit/grijs/zwart/rood etc. In plaats van de warme gele kleur (zoals olijfolie kleur).

Het is bij al deze manieren van belang dat u zeker weet dat het een geoliede eiken vloer is. Dit werkt niet bij andere houtsoorten of vloeren die behandeld zijn met hardwaxolie of lak.

Eiken vloer hardwaxolie
Olie onderhoudszeep

1.Dweilen met onderhoudszeep wit

De eerste manier om een geoliede eiken vloer lichter te maken is door te dweilen met witte onderhoudszeep.

Een geoliede eiken vloer moet regelmatig gedweild worden met speciale onderhoudszeep. De zeep beschermt en reinigt de vloer. Deze onderhoudszeep is ook verkrijgbaar in wit. Als je meerdere keren de vloer met deze witte zeep dweilt dan wordt de vloer elke keer wat witter. Dit is alleen mogelijk bij een vloer die al een licht/wit kleurpigment heeft. Dit werkt niet met een donkere of grijze kleur en werkt alleen bij een geoliede eiken vloer.

Met deze zeep maak je dus de vloer een aantal tinten witter.

Voordeel: gemakkelijk te doen, kost niet veel geld (circa €16,00) en het is makkelijk om te stoppen als de kleur naar wens is.

Nadeel: duurt even voordat de vloer echt wit wordt, je moet hiervoor vaak een aantal keren dweilen

Wil je graag deze witte zeep bij ons kopen? Dan kunt u deze hier kopen in onze webshop.

2. Eiken vloer intensief reinigen en met onderhoudsolie lichter maken

Bij deze manier, reinig je de eiken vloer eerst met een intensief reiniger. Je zult dan al zien dat de vloer vaak wat lichter wordt omdat al het vuil van de vloer afgehaald wordt. Daarna moet de vloer opnieuw in de onderhoudsolie gezet worden. Hierbij kan je kiezen voor een onderhoudsolie met wit pigment. Hierdoor wordt de vloer weer lichter.

Tip; test altijd even van te voren op een klein onopvallend stukje wat het eindresultaat wordt. Anders is je hele vloer straks in een verkeerde kleur.

Voordeel: Aantal tinten lichter te maken, redelijk makkelijk zelf te doen, ongeveer 1 dag mee bezig, niet duur.

Nadeel: Hele kamer moet leeg, kan alleen als de vloer al licht is (van wit tot geel) en je deze nog witter wilt maken. Dit kan dus alleen bij een al lichtere eiken vloer en werkt helaas niet bij een donkere vloer. Kies altijd maximaal 2 tinten lichter dan uw huidige kleur. De tinten kunt u vinden bij ons kleuren. Als voorbeeld, u kunt van Orrin white wel een Clava white kleur maken. Maar niet van een Bigger brown kleur een Orrin white kleur.

Proefplankjes maken gratis
Schuren parket vloer

3. Vloer kaal schuren en opnieuw oliën in een lichtere kleur

Deze optie geeft het meeste resultaat. Zo kun je hierbij wel totaal de kleur veranderen van de eiken houten vloer. Deze optie is ook vrijwel altijd mogelijk (indien er nog genoeg toplaag hout is).

Als de eiken vloer bijvoorbeeld nu heel donker bruin, dan helpen de vorige tips niet. De vloer moet dan helemaal kaal geschuurd worden en dan kun je weer een hele nieuwe tint kiezen. Je krijgt met deze optie wel een hele nieuwe goede vloer. Ook eventuele slijtplekken, deukjes etc zijn ook gelijk verdwenen.

Deze optie is heel goed als je bijvoorbeeld net in een nieuw huis komt wonen of als je na jaren je interieur een keer wilt veranderen.

Voordeel: Totaal andere kleur kiezen, vloer is weer als nieuw.

Nadeel: Kan alleen bij dikke planken met voldoende toplaag hout, moeilijk om zelf te schuren, hele kamer moet leeg en best dure optie om dit te laten doen. Meer tips hierover, lees deze in onze blog eiken vloer van kleur veranderen.