Geoliede eiken vloer lichter maken, kan dat?

Kan je een geoliede vloer lichter maken?

Als een eiken vloer langer ligt dan verkleurt olie donkerder. Dit komt door invloed van zonlicht. Het kan ook zijn, dat je net een nieuw huis hebt gekocht waar je de kleur van een eiken vloer te donker vindt. Is dit dan aan te passen en lichter te maken? Ja dat kan zeker!

Als de vloer behandeld is met olie, dan dringt de olie in het hout. Hierdoor zijn de poriën van het hout verzadigd met deze olie. Hierdoor kan er niets meer anders in de vloer trekken zoals vuil en vlekken. Vaak wordt er in olie een kleurpigment toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de eiken vloer een bepaalde kleur krijgt, zoals wit/grijs/zwart/rood etc. In plaats van de warme gele kleur (zoals olijfolie kleur).

Het is bij al deze manieren van belang dat u zeker weet dat het een geoliede eiken vloer is. Dit werkt niet bij andere houtsoorten of vloeren die behandeld zijn met hardwaxolie of lak.

Eiken vloer hardwaxolie
Olie onderhoudszeep

1.Dweilen met onderhoudszeep wit

De eerste manier om een geoliede eiken vloer lichter te maken is door te dweilen met witte onderhoudszeep.

Een geoliede eiken vloer moet regelmatig gedweild worden met speciale onderhoudszeep. De zeep beschermt en reinigt de vloer. Deze onderhoudszeep is ook verkrijgbaar in wit. Als je meerdere keren de vloer met deze witte zeep dweilt dan wordt de vloer elke keer wat witter. Dit is alleen mogelijk bij een vloer die al een licht/wit kleurpigment heeft. Dit werkt niet met een donkere of grijze kleur en werkt alleen bij een geoliede eiken vloer.

Met deze zeep maak je dus de vloer een aantal tinten witter.

Voordeel: gemakkelijk te doen, kost niet veel geld (circa €16,00) en het is makkelijk om te stoppen als de kleur naar wens is.

Nadeel: duurt even voordat de vloer echt wit wordt, je moet hiervoor vaak een aantal keren dweilen

Wil je graag deze witte zeep bij ons kopen? Dan kunt u deze hier kopen in onze webshop.

2. Eiken vloer intensief reinigen en met onderhoudsolie lichter maken

Bij deze manier, reinig je de eiken vloer eerst met een intensief reiniger. Je zult dan al zien dat de vloer vaak wat lichter wordt omdat al het vuil van de vloer afgehaald wordt. Daarna moet de vloer opnieuw in de onderhoudsolie gezet worden. Hierbij kan je kiezen voor een onderhoudsolie met wit pigment. Hierdoor wordt de vloer weer lichter.

Tip; test altijd even van te voren op een klein onopvallend stukje wat het eindresultaat wordt. Anders is je hele vloer straks in een verkeerde kleur.

Voordeel: Aantal tinten lichter te maken, redelijk makkelijk zelf te doen, ongeveer 1 dag mee bezig, niet duur.

Nadeel: Hele kamer moet leeg, kan alleen als de vloer al licht is (van wit tot geel) en je deze nog witter wilt maken. Dit kan dus alleen bij een al lichtere eiken vloer en werkt helaas niet bij een donkere vloer. Kies altijd maximaal 2 tinten lichter dan uw huidige kleur. De tinten kunt u vinden bij ons kleuren. Als voorbeeld, u kunt van Orrin white wel een Clava white kleur maken. Maar niet van een Bigger brown kleur een Orrin white kleur.

Proefplankjes maken gratis
Schuren parket vloer

3. Vloer kaal schuren en opnieuw oliën in een lichtere kleur

Deze optie geeft het meeste resultaat. Zo kun je hierbij wel totaal de kleur veranderen van de eiken houten vloer. Deze optie is ook vrijwel altijd mogelijk (indien er nog genoeg toplaag hout is).

Als de eiken vloer bijvoorbeeld nu heel donker bruin, dan helpen de vorige tips niet. De vloer moet dan helemaal kaal geschuurd worden en dan kun je weer een hele nieuwe tint kiezen. Je krijgt met deze optie wel een hele nieuwe goede vloer. Ook eventuele slijtplekken, deukjes etc zijn ook gelijk verdwenen.

Deze optie is heel goed als je bijvoorbeeld net in een nieuw huis komt wonen of als je na jaren je interieur een keer wilt veranderen.

Voordeel: Totaal andere kleur kiezen, vloer is weer als nieuw.

Nadeel: Kan alleen bij dikke planken met voldoende toplaag hout, moeilijk om zelf te schuren, hele kamer moet leeg en best dure optie om dit te laten doen. Meer tips hierover, lees deze in onze blog eiken vloer van kleur veranderen.

12 thoughts on “Geoliede eiken vloer lichter maken, kan dat?

 1. Wij hebben zojuist onze eiken vloer laten olieën. Alleen we vinden het net te wit. We willen dus eigenlijk een aantal tinten terug. Iets meer het naturel terug laten komen. Kunt u ons misschien tips geven welke methodes en middelen te kiezen?

  Mvg
  Ruben

  1. Beste Ruben van Gelderen,

   Vaak is dit moeilijk om zo te veranderen. 1 tint terug kan vaak met onderhoudsolie, maar een aantal tinten terug zou helaas toch geschuurd moeten worden. Het is wel zo dat een net geoliede houten vloer altijd wat witter is. Door invloed van zonlicht kleurt dit altijd na een paar weken minder wit op. Dus u kunt het beste even een paar weken wachten en kijken hoe de vloer dan is.

   Daarna kunt u altijd beslissen wat u daarna wilt doen.

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood BV Tiel
   Laurine Hoek

 2. Beste Ruben,

  Wij hebben net onze vloer geolied, maar vinden de tint te donker. Is het nog mogelijk om dit terug naar zijn oorspronkelijke kleur te brengen ?

  Met vriendelijke groetjes,
  Xenna

  1. Beste Xenna,

   Ja dat kan. De vloer moet dan wel opnieuw geschuurd worden. De olie die jullie nu hebben aangebracht, moet er dan vanaf worden geschuurd. Daarna is het hout weer onbehandeld en kan er een ander product of kleur op de vloer worden aangebracht.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood BV Tiel
   Laurine

 3. Hallo,

  Wij hebben een grijs geoliede vloer. Kan deze gedweild worden met vloerzeep naturel?

  Met vriendelijke groet,

  Veenstra

 4. Hallo,

  Is het mogelijk ook om naturel geoliede verouderde multiplank vloeren lichter te maken door bijvoorbeeld eerst te schuren?

  Alvast bedankt,
  Tays

  1. Beste Tays,

   Ja dat is de beste manier om de kleur te veranderen van een houten vloer. Eerst helemaal kaal schuren en dan kunt u weer kiezen welke afwerking en kleur u zou willen.

   Mocht u nog vragen hebben dan horen wij dit graag,
   Fairwood
   Laurine

 5. Ik wil een ander huis kopen met een bestaande houten vloer. Die vloer vind ik veel te donker. Het betreft donker massief hardhout. Ik wil die vloer veel lichter hebben. Met een niet glimmende veel lichtere kleur lak. Kan dat?

  1. Beste Roeske,

   Hard houten vloeren hebben vaak een donkere kleur van zichzelf. Het is daarin wel mogelijk om te kiezen voor een lak. Dan wordt de vloer vaak iets lichter. Maar het blijft wel in dezelfde kleur range.
   U kunt altijd even een parketlegger vragen wat de mogelijkheden zijn bij deze vloer. Ze kunnen dan ook een testje doen, zodat u kan zien hoe het eruit komt te zien. U kunt hiervoor het beste even een lokale parketlegger vragen!

   Succes.

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood
   Laurine

 6. Onze eikenhoutenvlier is net weer in onderhoudsolie gezet. De nerven kleuren prachtig. Qua kleur vind ik net net te donker en gelig. Zou dat anders zijn met onderhoudsolie wit? Of nu dan aantal keer dweilen met witte zeep?

  1. Beste Floortje,

   U kunt de witte zeep gebruiken als de vloer ook al wit is, anders krijgt u een vreemde witte waas over de vloer.
   U kunt ook onderhoudsolie met een pigment kiezen, maar hierbij kan de vloer maar een tintje lichter worden.
   Maar pas hierbij ook altijd op dat er geen waas op de vloer komt. Dus test dit altijd van te voren uit.

   Anders kunt u beter de vloer helemaal opschuren en deze met een lichte kleur olie behandelen. Dan kunt u een totaal andere kleur kiezen.

   U bent altijd van harte welkom in onze showroom in Tiel voor meer advies over de mogelijkheden.

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood
   Laurine

Comments are closed.