Vloerverwarming

Houten vloer op vloerverwarming

Wij krijgen heel vaak de vraag gesteld in onze showroom, of het mogelijk is om een houten vloer te leggen op vloerverwarming. Een houten vloer geeft natuurlijk een mooi warm en gezellige uitstraling aan uw woning en PVC, laminaat of keramisch parket is toch niet echt en hebben vaak een kille uitstraling.

Wij hebben goed nieuws voor u! Ja het is zeker mogelijk om een eiken vloer te leggen op vloerverwarming.

Houten vloer leggen zwevend

Speciale houten vloeren voor vloerverwarming

Het is mogelijk om een eiken vloer te leggen bij een ondervloer met vloerverwarming. Maar er zijn wel belangrijke dingen om op te letten.

Zo is belangrijk dat u kiest voor een lamelparket vloer of tapis eiken vloer. Een massieve vloer is wel mogelijk, maar het is beter om te kiezen voor de andere 2 varianten.

Ook wordt een houten vloer op vloerverwarming vrijwel altijd verlijmd. Dit zorgt voor de beste warmte afgifte en minste werking van het hout.

Hongaarse punt eiken vloer

Lamelparket

Een lamelparket vloer bestaat uit 2 lagen. Deze planken hebben een toplaag van 4 mm hout met daaronder een andere onderlaag. Vaak wordt hiervoor plywood, MDF en berken multiplex gebruikt. Plywood en MDF zijn goedkoper en daarom zijn deze vloeren vaak laag in prijs. Alleen zijn deze qua kwaliteit, werking en levensduur ook slechter.

Het beste kunt u kiezen voor een meerlaags berken multiplex onderlaag. Deze onderlaag heeft veel verschillende lagen die kruislings op elkaar verlijmd zijn. Hierdoor heeft de plank de minste werking. Hoe meer lagen, hoe minder de werking van het hout is. Ook is een berken een goede houtsoort bij warmte. Het wordt daarom vaak niet voor niets gebruikt in sauna’s.

Tapis

Een Tapis eiken vloer is een dunne vloer van 6 of 8 mm dik. Deze vloeren worden op een ondervloer verlijmd, zoals bij vloerverwarming eiken mozaïek ondervloer. Deze tapis vloeren kunnen heel goed gelegd worden op vloerverwarming, omdat deze mooi dun zijn en u dus weinig verlies heeft van het rendement. Vaak worden deze Tapis vloeren gelegd in patroon vloeren, zoals visgraat en Hongaarse punt. Ze kunnen namelijk altijd heel strak worden afgewerkt.

De legkosten van de tapis planken zijn wel wat hoger dan lamelparket. Het is meer werk voor de parketlegger om eerst de vloer te leggen, de tapis planken te verlijmen en nagelen. Alle niet gaatjes te stoppen en schuren. Maar het geeft wel het mooiste en strakste resultaat.

Actie Houten vloer

Rendement

Het rendement wordt aangeduid met de RC waarde. Deze RC waarde verschilt per soort plank. De vloerverwarmingsinstallateur wil vaak graag weten wat deze waarde is, zodat ze de capaciteit kunnen berekenen. De RC waarde duidt voordat de opstarttijd aan, van de warmte.

Naast de RC waarde is het ook belangrijk om te weten dat hout altijd een hogere waarde heeft dan bijvoorbeeld tegels en PVC. Dit komt omdat hout isoleert. Maar dit is ook een voordeel van hout.

Hout slaat de warmte van de vloerverwarming op en blijft nog lang zijn warmte afgeven, terwijl het vloerverwarming systeem allang uit staat. Hierdoor heeft u vaak lagere energie kosten.

Advies op maat

Wij kunnen u in onze showroom in Tiel uitgebreid advies geven over wat u nu het beste in uw situatie kunt kiezen bij een eiken vloer op vloerverwarming.

In onze showroom hebben wij diverse grote vloeren op de grond liggen, zodat u ook direct een idee heeft hoe dat in uw huis eruit komt te zien.

U bent van harte welkom in onze showroom!

Wilt u vast een vrijblijvende offerte ontvangen, dan kunt u bij ons lamelparket kiezen welke kwaliteit u mooi vindt (aantal noesten). Voor meer informatie over onze vloeren:

Team Fairwood