Lamelparket zwevend leggen, zo werkt dat.

zelf eiken houten vloer leggen

Een manier om een lamelparket vloer te leggen is door deze zwevend te leggen. Dit is een goedkope manier van een houten vloer leggen. Het kan over veel ondervloeren heen en is eventueel goed zelf te doen. In deze blog leggen wij uit wat zwevend leggen is en hoe dit werkt.

zelf eiken houten vloer leggen

Wat is zwevend leggen van lamelparket?

Lamelparket is een soort houten vloer. Het is een speciale vloer met een toplaag van hout (vaak 3 of 4 mm) met daaronder een onderlaag. De best mogelijke onderlaag die u kunt kiezen is meerlaags multiplex. Er worden vaak goedkopere onderlagen verkocht zoals plywood, mdf etc. Dit is goedkoper in de aanschaf, maar geeft vaak later problemen met de werking van de vloer. Door de meerlaags multiplex onderlaag werkt een lamelparket minimaal, zeker ten opzicht van een massieve houten vloer. Hierdoor kan lamelparket ook goed gelegd worden op vloerverwarming.

Bij zwevend wordt de vloer los gelegd op folie. De planken worden met een mes en groef profiel in elkaar geschoven. U kunt dan voor kiezen om de planken onderling te verlijmen of gebruik te maken van spanveren. Spanveren zijn metalen klemmen die aan de zijkant tussen de muur en vloer geplaatst worden. Wij gebruiken vooral spanveren, omdat het dan makkelijker is om de vloer later nog eruit te halen om een plank te vervangen of deze mee te verhuizen. Als de planken onderling aan elkaar verlijmd zijn dan is het helaas niet meer mogelijk om deze goed los te krijgen en heeft u hier later niets meer van. Ook is het dan onmogelijk om een plank in het midden bijvoorbeeld te vervangen.

Wij verkopen speciale folie die geschikt is om lamelparket op te leggen. Deze folie is een compacte zware folie en veel beter dan de folie van de bouwmarkt. Hierdoor dempt het loopgeluid goed en heeft u minder het klikgeluid. De folie leveren wij standaard bij onze lamelparket vloeren erbij. Maar u kunt deze folie ook los bij ons kopen via onze webshop: Thermo Silence folie kopen.

Zelf leggen; zwevend lamelparket

Kan je een lamelparket houten vloer zelf zwevend leggen? Jazeker, dit is heel makkelijk en goed zelf te doen. De planken hebben een mes en groef profiel dus u schuift deze zo in elkaar. Het zwevend leggen is te vergelijken met en leggen van een laminaat vloer.

Als eerste plaatst u de folie op de grond. Deze kunt u gewoon uitrollen. Daarop worden de planken dan gelegd. Begin altijd aan één rechte zijde van de ruimte en leg dan 1 hele baan. Het stuk dat u afzaagt dan deze rij, daar begint u de volgende rij mee. Zo krijgt u automatisch een wild verband in de vloer. Tijdens het leggen plaatst u afstand houders om de vloer 1,5 cm van de muur af te houden.

Als laatste als de hele vloer is gelegd haalt u de afstand houders weg en klemt u de spanveren ertussen. De spanveren komen onder spanning erin, zodat de vloer kan blijven werken door de seizoenen. Door 1,5 cm afstand te houden kan de vloer zowel inkrimpen als uitzetten.

Toch zwevend lamelparket, laten leggen?

Ziet u het toch niet zitten om zelf de lamelparket vloer zwevend te leggen, dan kunt u deze ook laten leggen door een ervaren parketlegger. Als u de vloer bij ons aanschaft, brengen wij u dan in contact met één van de zelfstandig werkende parketleggers waar wij mee samen werken. Zij kunnen dan een vrijblijvende offerte maken voor het leggen van de vloer.

Bent u benieuwd naar alle houten vloeren die wij hebben, neem dan een kijkje bij onze eiken vloeren:

Bekijken eiken vloer Fairwood
Rustiek eiken gerookt lamelparket
Duo BC 24 cm Bara Beach