Kan ik zelf een eiken vloer schuren en oliën?

Zelf eiken vloer schuren en oliën

Een veel gestelde vraag bij ons is, of het makkelijk is om zelf een eiken houten vloer te schuren en opnieuw met olie te behandelen? Maar waarom is het nodig om een eiken vloer te schuren? Als u de kleur van de huidige vloer niet meer mooi vindt, of u komt net in een nieuw huis wonen waar een houten vloer ligt. Dan kunt u door de planken te schuren de kleur van het hout veranderen. Zo kunt u een totaal andere kleur en afwerking kiezen, waardoor deze er weer als nieuw uitziet. U hoeft dan niet een hele nieuwe vloer te kopen, maar alleen de huidige vloer op te knappen. Maar is dit goed zelf te doen? Of kunt u beter het uitbesteden aan een ervaren parketlegger?

Hoe werkt het schuren van een eiken vloer?

Bij het schuren van een houten vloer haalt u met een schuurmachine de bovenste laag van de vloer af. Om de vloer opnieuw te kunnen behandelen met een andere kleur, is het noodzakelijk dat de huidige kleur en afwerking helemaal van de vloer wordt afgeschuurd. Het hout moet weer kaal en ‘als nieuw’ zijn.

Als een parketlegger de vloer schuurt dan gebeurt dat in meerdere keren. Ze schuren de vloer eerst heel grof op met korrel 40, daarna nog een keer met korrel 80 en als laatste met korrel 100/120.

Om de huidige kleur en afwerking van de vloer af te krijgen kunt u het beste een parket schuurmachine gebruiken. Het mag ook met een handschuurmachine, maar dan bent u wel een hele tijd bezig. Om dus de houten vloer goed te schuren heeft u een zware professionele parket schuurmachine nodig. De kleur en afwerking zijn vaak 1 á 2 mm in het hout getrokken, dus er moet wel wat van de vloer afgehaald worden.

Maar de vraag hierbij is, is het makkelijk om zelf de vloer met deze machine te schuren?

Kan ik zelf de houten vloer schuren met een parket schuurmachine?

Het is geen gemakkelijke klus om dit zelf te doen. Natuurlijk hangt het ook af van hoe handig je bent. Maar als je geen klus ervaring hebt, dan raden wij af om hieraan te beginnen. Deze machines zijn zwaar en moeilijk hanteerbaar. Ook schuren ze zoveel van de vloer af, dat u heel geleidelijk moet lopen erachter. Staat u net te lang op één plek, dan krijgt u al een zonk in de vloer. Dus het risico is dat de vloer gaat golven.

Maar bent u handig en weet u wel om met professionele machines om te gaan, dan zijn er ook klanten bij ons die dit zelf doen. Maar heel makkelijk is het dus niet. En het risico dat het fout gaat, is hierin groot. U kunt het dat beter uitbesteden aan een professionele parketlegger die er iets moois van maakt. Dan weet u zeker dat het goed is.

Schuren parket vloer

En dan, na het schuren: Oliën van eiken vloer

Een veel gekozen afwerking voor een houten vloer is olie. Dit is een product dat in het hout trekt en hout verzadigd. Hierdoor kunnen er geen vlekken in het hout trekken. Bij olie zijn er heel veel kleuren mogelijk, van wit, tot geel, van grijs tot rood. Bij ons heeft u wel keuze uit meer dan 30 kleuren.

Het behandelen van de vloer met olie, is wel goed zelf te doen. Dit is veel makkelijker dan het schuren van de vloer. Voor het oliën is het fijn als u een boenmachine heeft, deze kunt u ook bij ons huren. Door deze machine is het makkelijker en hoeft u niet alles op de knieën te doen. Ook dringt de olie door de machine beter in het hout.

Bij olie is het wel belangrijk dat u dit regelmatig (zeker 1x per 2 á 3 jaar) opnieuw behandeld met onderhoudsolie. In het begin is de olie laag namelijk voor 100% in het hout. Maar door het gebruik en er op te lopen is deze laag na een aantal jaren nog bijvoorbeeld maar 60%. Het is dan belangrijk om de laag weer aan te vullen tot 100%. Anders is het hout niet meer verzadigd en kunnen er vlekken en vuil in de vloer trekken. De vloer is dan moeilijker schoon te maken. Dus olie is een goede afwerking, die heel vaak wordt gekozen, maar daarbij moet u dus wel na een aantal jaren weer onderhoud aan de vloer doen.

De olie kunt u bij ons in onze showroom halen, in Tiel n Rijnsburg (Noordwijk/Katwijk). Maar ook bestellen via onze webshop: Olie bestellen online

Olie kleuren Fairwood Bio Oil