Kan ik zelf een eiken vloer schuren en oliën?

Zelf eiken vloer schuren en oliën

Een eiken vloer kan veranderd worden van kleur, door deze te schuren en opnieuw te behandelen met olie. Maar kan je zelf een eiken vloer schuren en oliën? Of kun je dat beter uitbesteden aan een ervaren parketlegger?

Het schuren van een eiken vloer is niet heel makkelijk. Om dit te doen heb je een parketschuurmachine nodig. De olie zit vaak 2 a 3 mm diep in het hout getrokken. Je hebt dan dus een zware professionele parketschuurmachine om de vloer goed kaal te kunnen schuren. Dit gaat niet met een boen-schuurmachine bijvoorbeeld, deze zijn te licht om de olie helemaal weg te schuren.

Schuren parket vloer
Werkplaats eiken houten vloer

Hoe kan je een houten vloer schuren?

Het omgaan met deze professionele parketschuurmachine is niet makkelijk, als je te lang op een plek staat dan krijg je al een hap uit de vloer. Je moet dus heel geleidelijk en langzaam achter de machine lopen.

Om een eiken vloer te schuren moet deze meerdere keren geschuurd worden. Eerst met een grove korrel, zoals korrel 40 of 60. Daarna nog na-schuren met korrel 80 en als laatste met korrel 120. (hoe hoger de korrel, hoe fijner de vloer wordt). Liever niet fijner schuren dan korrel 120.

Wordt de vloer geschuurd met een nog fijnere korrel dan neemt de vloer de olie niet goed op en kan deze niet diep genoeg in de vloer trekken. Hierdoor kun je sneller vlekken krijgen.

Oliën van eiken vloer

Het oliën van een eiken vloer is niet moeilijk, dit kunt u makkelijk zelf doen. 

Het in-boenen van de olie kan met een boenmachine, deze kunt u bij ons huren. 

Hiernaast ziet u de instructie voor het in-boenen van de olie met een boenmachine.

https://www.youtube.com/watch?v=X_9PJNhUhRg&feature=emb_title
Olie kleuren Fairwood Bio Oil

Kleuren eiken vloeren

Als een eiken vloer kaal is kunt u weer een totaal andere kleur kiezen. 

Zo wordt de ruimte ineens heel anders en kun je deze goed maken bij je eigen (nieuwe) meubels. 

Benieuwd naar de mogelijke kleuren? 

 


Kleuren eiken vloer