Kan ik mijn eiken vloer een andere kleur geven?

Eiken vloer andere kleur geven

Je hebt net een nieuw huis gekocht en je vindt de kleur van de houten vloer niet mooi. Het is totaal niet jullie smaak en past niet bij jullie meubels. Het huis is heel mooi, maar de vloer totaal niet. Je zou dit graag willen veranderen, maar vindt het zonde om een hele nieuwe vloer te kopen. Er ligt namelijk wel een mooie echte eiken vloer. Kan je hier iets aan doen? Ja zeker kan dat!

Eiken is een houtsoort dat makkelijk te kleuren is. Zo kan het van wit tot geel, van grijs tot bruin, en van zwart tot rood, worden gekleurd. Hierdoor is er voor iedereen wel vaak een kleur te vinden die mooi past bij je huis en meubelen. Maar is het mogelijk om een eiken vloer een andere kleur te geven? Ja dat kan.

Het veranderen van kleur is wel alleen mogelijk bij een eiken vloer. Bij een tropische houtsoort, grenen of lichte houtsoort (zoals beuken), is er helaas minder keuze. Deze houtsoorten nemen of de kleur niet op, of het resultaat wordt heel vlekkerig. 

Als de eiken vloer gerookt is dan kunt u wel een andere kleur kiezen, maar ben u wat beperkter in de opties. Het roken blijft altijd in het hout (ook na het schuren) en dit heeft invloed op de kleur. Door het roken is de basis kleur van het hout donker bruin/grijs geworden. 

Uitzoeken houten vloer showroom
showroom Rijnsburg

Hoe verander ik de kleur van een eiken vloer?

Een eiken vloer wordt altijd behandeld met olie, lak of was om deze te beschermen tegen vlekken. Deze behandeling zit in het hout en heeft het hout ook een kleur gegeven.

Om de kleur te kunnen veranderen, moet eerst de huidige kleur en behandeling van de eiken vloer worden geschuurd. De behandeling die er nu op zit beschermt namelijk tegen vlekken. De nieuwe olie of lak kan daarom niet worden aangebracht op een al behandelde eiken vloer, dit trekt er niet in.

Om de behandeling van het hout af te halen moet deze worden geschuurd. Het hout wordt dan met een parketschuurmachine kaal geschuurd, totdat het onbehandelde hout weer zichtbaar wordt. Je begint dus dan eigenlijk weer met de basis kleur van het hout. Het hout kan dan weer een nieuwe kleur en afwerking opnemen.

Wil je weten of je de vloer zelf kunt schuren, lees dan de blog: Kan je zelf een houten vloer schuren.

Mocht u dit eventueel willen laten doen, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij brengen u dan in contact met een specialistische parketlegger.

Vernagelen zwevend leggen houten vloer
Houten vloer Fairwood

Kleuren eiken vloer

De houtsoort eiken kan dus in wel meer dan 30 kleuren worden afgewerkt. Zo kunt u kiezen voor hele lichte kleuren, kleuren meer in de natuurlijke eiken kleur, grijze kleuren of juist hele warme kleuren. Bekijk hier al onze kleuren: Kleuren eiken houten vloer

Ook kunt u kiezen voor verschillende afwerkingen, zoals olie, lak of hardwaxolie. Hier vindt u meer informatie: verschillende afwerkingen. Deze afwerkingen verschillen allemaal in uitstraling, aanbrengen en onderhoud.

De producten kunt u bij ons in de showroom afhalen of u kunt deze via onze webshop bestellen.

kleuren houten vloer
Olie kleuren Fairwood Bio Oil

Vloer te oud of beschadigd?

Soms is het niet meer mogelijk om een eiken vloer een andere kleur te geven. De vloer is dan teveel beschadigd, oud, of heeft weinig toplaag meer om de vloer te schuren. Wij kunnen dan ook hele nieuwe houten vloer bij u leveren. Wij zijn één van de grootste leveranciers van houten vloeren in Nederland. Met veel verschillende houtsoorten, eigen voorraad en inkoop en eigen werkplaats is er veel mogelijk.

Bekijk hier alle mogelijkheden voor nieuwe houten vloer.

U bent altijd van harte welkom om bij ons te komen kijken. Wij hebben een grote showroom in Tiel (midden van NL) en in Rijnsburg (naast Noordwijk/Katwijk). Zo zitten wij veelal binnen 30 minuten van u af en kunt u ook alle mogelijkheden bekijken en bespreken in onze showroom. Wij geven u dan ook graag advies wat u het beste kunt doen.

2 gedachten over “Kan ik mijn eiken vloer een andere kleur geven?

 1. Hallo ik zou graag in contact willen komen met een parket legger regio Zeeland

  1. Beste,

   Wij hebben helaas geen contacten in Zeeland. Wij hebben leggers vooral uit de regio Tiel-Brabant-Amsterdam.
   Deze rijden voor ons overal door het land om onze vloeren te leggen.

   Als u een legger zoekt die uw eiken vloer een andere kleur kan geven, dan kunt u het beste even in uw regio zoeken.
   Succes met uw zoektocht.

   Met vriendelijke groet,
   Team Fairwood

Reacties zijn gesloten.