Kan ik mijn eiken vloer andere kleur geven?

Eiken vloer andere kleur geven

Je hebt net een nieuw huis gekocht en je vindt de kleur van de houten vloer niet mooi. Het is totaal niet jullie smaak en past niet bij jullie meubels. Het huis is heel mooi, maar de vloer totaal niet. Je zou dit graag willen veranderen, maar vindt het zonde om een hele nieuwe vloer te kopen. Er ligt namelijk wel een mooie echte eiken vloer. Kan je hier iets aan doen?

Jazeker kan dat!

Eiken is een houtsoort dat makkelijk te kleuren is. Zo kan het van wit tot geel, van grijs tot bruin, en van zwart tot rood, worden gekleurd. Hierdoor is er voor iedereen wel vaak een kleur te vinden die je mooi vindt passen bij je huis en meubelen. Het is dan dus mogelijk om de eiken vloer te veranderen van kleur.

Het veranderen van kleur is wel alleen mogelijk bij een eiken vloer. Bij een tropische houtsoort, grenen of lichte houtsoort (zoals beuken). Is er helaas minder keuze. Deze houtsoorten nemen of de kleur niet op, of het wordt heel vlekkerig. Dus om dit te krijgen, moet u wel zeker weten dat het een eiken vloer is.

Als de eiken vloer gerookt is dan kunt u wel een andere kleur kiezen, maar ben u wat beperkter in de opties. Het roken blijft altijd in het hout (ook na het schuren) en dit heeft invloed op de kleur.

Proefplankjes maken gratis

Hoe doe ik het?

Een eiken vloer wordt altijd behandeld met olie, lak of was om deze te beschermen tegen vlekken. Deze behandeling zit in het hout en heeft het hout ook een kleur gegeven.

Om de kleur te kunnen veranderen, moet eerst de huidige kleur en behandeling van de eiken vloer worden afgehaald. De behandeling die er nu op zit beschermt namelijk tegen vlekken. De nieuwe olie of lak kan daarom niet worden aangebracht op een al behandelde eiken vloer.

Om de behandeling van het hout af te halen moet deze worden geschuurd. Het hout wordt dan met een parketschuurmachine kaal geschuurd totdat het onbehandelde hout weer zichtbaar wordt. Je begint dus dan eigenlijk weer met de basis kleur van het hout. Het hout kan dan weer een nieuwe kleur en afwerking opnemen.

Wil je weten of je de vloer zelf kunt schuren, lees dan de blog kan je zelf een houten vloer schuren.

Mocht u dit eventueel willen laten doen, dan kunt u contact met ons opnemen en kunnen wij u in contact brengen met een parketlegger.

Schuren parket vloer
Kleuren olie eiken vloer

Kleuren eiken vloer

Eiken kan dus in wel meer dan 30 kleuren worden afgewerkt. Zo kunt u kiezen voor hele lichte kleuren, kleuren meer in de natuurlijke eiken kleur, grijze kleuren of juist hele warme kleuren. Via de button (alle kleuren, hieronder) komt u bij al onze kleuren.

Ook kunt u kiezen voor verschillende afwerkingen, zoals olie, lak of hardwaxolie. Hier vindt u meer informatie: verschillende afwerkingen. Deze afwerkingen verschillen allemaal in uitstraling, aanbrengen en onderhoud.

De producten kunt u bij ons in de showroom afhalen of u kunt deze via onze webshop bestellen.


Alle kleuren

Vloer te oud of beschadigd?

Soms is het niet meer mogelijk om een eiken vloer een andere kleur te geven. De vloer is dan teveel beschadigd, oud, of heeft weinig toplaag meer om de vloer te schuren.

Wij kunnen dan ook hele nieuwe houten vloeren bij u leveren. Wij zijn één van de grootste leveranciers van houten vloeren in Nederland. Met veel verschillende houtsoorten, eigen voorraad en inkoop en eigen werkplaats is er veel mogelijk. Bekijk hier alle mogelijkheden voor nieuwe houten vloer.

U bent altijd van harte welkom om bij ons te komen kijken. 

Hier vindt u onze adres en openingstijden.

Showroom eiken vloer

2 thoughts on “Kan ik mijn eiken vloer andere kleur geven?

 1. Hallo ik zou graag in contact willen komen met een parket legger regio Zeeland

  1. Beste,

   Wij hebben helaas geen contacten in Zeeland. Wij hebben leggers vooral uit de regio Tiel-Brabant-Amsterdam.
   Deze rijden voor ons overal door het land om onze vloeren te leggen.

   Als u een legger zoekt die uw eiken vloer een andere kleur kan geven, dan kunt u het beste even in uw regio zoeken.
   Succes met uw zoektocht.

   Met vriendelijke groet,
   Team Fairwood

Comments are closed.