Verlijmd leggen eiken vloer

Verlijmen

Naast zwevend leggen is het verlijmd leggen eiken vloer een goede optie om te kiezen.

Bij verlijmen wordt de houten vloer vol verlijmd op de ondervloer met speciale parketlijm. Door de vloer te verlijmen wordt het een compacte vloer en heeft u weinig loopgeluid, de vloer is dus heel stil als er overheen wordt gelopen.

Verlijmen houten vloer
Houten vloer leggen zwevend

Wat is een verlijmde houten vloer?

Als een eiken vloer verlijmd wordt dan worden de planken vol verlijmd op de ondervloer met een speciale parketlijm. Het wordt hierdoor een compacte en stille vloer. Als u hier over heen loopt hoort u dan niet het welbekende tikkende geluid, zoals bij een laminaat vloer.

Een groot voordeel van een verlijmde vloer is dat u niet merkt dat de vloer werkt door de seizoenen. De elastische lijm zorgt ervoor dat de vloer kan bewegen, maar omdat dit een minimale werking per plank is, merkt u hier helemaal niets van. Zo zal een verlijmde vloer nooit kunnen kraken of bol gaan staan.

Ondervloer nodig?

Bij het verlijmen van een lamelparket vloer is er vaak geen ondervloer nodig. Het berken multiplex dient dan als ondervloer van het eiken hout. Een lamelparket is dus eigenlijk een eiken vloer met ondervloer in 1. Het grote voordeel hiervan is dat dit direct op de bestaande vloer gelegd kan worden (indien deze egaal is). Dit scheelt veel in materiaal kosten en legkosten.

Bij een massieve houten vloer moet er eerst een ondervloer gelegd worden, van bijvoorbeeld spaanplaat. Deze spaanplaat wordt dan op de vloer bevestigd en daarna wordt hier de massieve eiken vloer over heen gelijmd en genageld. 

Ondergrond

Verlijmen van een eiken vloer kan op veel ondergronden. De meest voorkomende ondervloer zijn zandcementdekvloer en een houten ondervloer. Maar ook op tegels, anhydriet, underlayment en fermacell platen is het mogelijk om de eiken vloer te verlijmen.

Bij sommige ondervloer zoals tegels en fermacel wordt er eerst een speciale primer gebruikt om de lijm goed te laten hechten.

Om te kijken of een ondergrond goed geschikt is om op te verlijmen kunnen wij u daar altijd even advies over geven. Maar het is altijd belangrijk dat de vloer goed vast ligt. Zo is het niet mogelijk om een eiken vloer te verlijmen op een zwevend vloer of laminaat vloer bijvoorbeeld.

Hongaarse punt eiken vloer

Voordelen

  • Stilst mogelijk vloer
  • U merkt vrijwel niets van het werken van het hout
  • Vaste vloer
  • Heel geschikt bij vloerverwarming
  • Geschikt bij veel ondervloeren, zandcement, anhydriet, tegels, houten vloer etc
  • Alle plankbreedtes kunnen verlijmd worden
  • Kan in alle ruimtes, ook erg geschikt voor grotere ruimtes (+80 m2)

Nadelen

  • Moeilijk zelf te doen, beter door een parketlegger
  • Legkosten zijn hoger dan bij zwevend leggen
  • Vloer niet mee verhuizen

Advies

Heeft u vragen over verlijmd leggen van een eiken vloer, dan kunt u altijd contact met ons opnemen, via info@fairwood.nl of 0344-640035.

Wilt u graag in contact komen met een parketlegger dan kunnen wij dit altijd voor u regelen. Ook dan kunt u het beste even contact met ons opnemen.

Wilt u graag een offerte ontvangen van verlijmde eiken vloer, dan kunt u dit via onze hoofdsite: fairwoodwebshop.com aanvragen:

Team Fairwood