Hongaarse punt

Hongaarse punt eiken vloer

Valt het jouw ook op dat je de Hongaarse punt steeds vaker terug ziet in woon magazine of programma’s? Dit klassieke patroon wordt steeds populairder. Daarom vertellen we je in deze blog alles over deze prachtige trend!  🥰

Dit patroon lijkt veel op een visgraat vloer maar is toch net even anders. Dit zit hem vooral in het legmotief. De vloerdelen van dit patroon worden gelegd onder een hoek van 45 graden en sluiten aan de bovenzijde aan. Hierdoor ontstaat een zogenoemde ‘sergeantstreep’ die zorgt voor een authentieke uitstraling van de vloer. Het resultaat is een vloer die strakker oogt dan een visgraat vloer en hierdoor meer rust uitstraalt.

Hongaarse punt eiken vloer
Hongaarse punt vloer

De geschiedenis

Laten we beginnen bij het begin. De Hongaarse punt, ook bekend als chevronpatroon, kent een rijke geschiedenis. Zo werd dit patroon al aangetroffen op Griekse keramiek, aardewerk en rotstekeningen die dateren van 1800 v.C. Ook als houten vloer wordt de Hongaarse punt al honderden jaren toegepast. De oudst bekende vloer zien we terug in een houten vloer in Italië uit 1539. Opmerkelijk hieraan is dat de oudste Hongaarse punt dus niet in Hongarije is teruggevonden. Waarom de “Hongaarse punt” zo genoemd is is ons dan ook niet helemaal duidelijk. 🤷‍♀️

Ook is het opmerkelijk dat in één van de kamers van het paleis van Versailles, in plaats van het typische Versaillesparket, deze vloer werd gebruikt.

De Hongaarse punt houten vloeren bleven populair in de 18e en 19 eeuw, vooral in Parijs tijdens het Haussmann-tijdperk. Toen een groot deel van de stad volgens een grootschalig stedenbouwkundig plan opnieuw werd opgebouwd.

Door de veelzijdigheid werd het patroon door de geschiedenis heen gecombineerd in vele designstromingen. Hierdoor past het patroon in heel wat interieurstijlen.

Hongaarse punt vloer eiken hout

Waarom dit patroon?

Met deze patroon vloer kan je een kamer makkelijk groter laten lijken. Het ontwerp creëert een geweldige dimensie aan de vloer, geholpen door de stroom van het directionele patroon. Hierdoor kunnen kleine of smalle kamers langer en ruimer aanvoelen door de illusie van meer vloeroppervlak te creëren.

Onze Hongaarse punt eiken vloeren

Onze Hongaarse punt eiken vloeren worden gemaakt van Europees eiken hout. Het Europees eiken komt uit het midden van Europa en is daarom heel sterk en hard. Bij de keuze voor deze vloer kan je kiezen uit diverse sorteringen. Denk hierbij aan een rustieke vloer met noesten en kleurverschillen of juist een rustige vloer met vrijwel geen noesten.

Wij leveren deze vloeren met of zonder v-groef. Bij de keuze zonder v-groef liggen de planken strak tegen elkaar aan. Hierdoor krijgt de vloer een strak en modern uiterlijk. Wanneer je kiest voor planken met een v-groef, zie je de planken meer onafhankelijk van elkaar.

De vloer ligt bij ons onbehandeld op voorraad. De vloer kan dan geheel naar eigen wens worden afgewerkt. Hierdoor creëer je je eigen unieke eiken houten vloer! 😉

Interesse in een Hongaarse punt eiken vloer?
Klik dan snel op de link hieronder! ⬇

💚💚