Ervaring houten vloer op vloerverwarming

Rustiek eiken gerookt lamelparket

Een veel gevraagde vraag is nog steeds of het mogelijk is om een houten vloer te leggen op vloerverwarming. Dit is zeker mogelijk! Kies wel liever voor een lamelparket of duoplank vloer. Deze planken werken minder en geven de warmte beter door. Door de jaren heen hebben wij al veel vloeren verkocht op vloerverwarming en horen wij veel ervaringen van klanten.

Rustiek eiken gerookt lamelparket

Ervaring houten vloer en vloerverwarming

U heeft in uw huis vloerverwarming en wilt graag een houten vloer plaatsen, is dit mogelijk? Jazeker!

Vrijwel 70% van alle houten vloeren die wij momenteel verkopen wordt gelegd op vloerverwarming. Er zijn nog veel misverstanden over hout en vloerverwarming, maar dat is helemaal niet nodig. Hout en vloerverwarming zijn een goede combinatie. Het is alleen wel belangrijk om op bepaalde dingen te letten. Dan heeft u de meeste plezier van het rendement van uw vloerverwarming en uw houten vloer.

Van alle vloeren die wij leggen op vloerverwarming hebben wij in al die jaren nog nooit de opmerking ontvangen dan het niet warm wordt in de ruimte. Hout laat heel goed de warmte door.

Goed opletten bij hout en vloerverwarming

Er zijn een aantal dingen om goed op te leggen bij het kopen van een houten vloer op vloerverwarming.

  1. Kies voor een stabiele houtsoort. Zo is het beter om te kiezen voor een stabiele houtsoort, zoals een eiken vloer. Eiken is een stabiele houtsoort dat niet sterk reageert op vocht en temperatuur verschillen. Houtsoorten zoals Maple, Grenen en Jatoba, reageren daarentegen wel sterk op deze veranderingen. Deze houtsoorten werken dus veel meer. Het is daarom beter deze niet te leggen op vloerverwarming.
  2. Kies voor lamelparket/duoplank/multiplank. Deze planken bestaan uit een toplaag van hout met daaronder een andere ondergrond. Het beste kunt u kiezen voor meerlaags multiplex ondervloer. Deze ondervloeren werken het minste waardoor de planken heel stabiel blijven liggen en deze weinig werken. Massieve houten vloeren raden wij af, deze zijn werken meer dan de lamelparket vloeren.
  3. Kies voor verlijmen van de vloer. Een houten vloer op vloerverwarming kan het beste worden verlijmd. Hierdoor heeft u het meeste rendement en laat de plank het beste de warmte door. Het is wel mogelijk om een vloer zwevend te leggen op vloerverwarming. Alleen werkt deze dan meer door de seizoenen heen.
  4. In droge periodes is een luchtbevochtiger nodig. Hout werkt onder invloed van vocht en temperatuur. Als het te droog wordt, bij bijvoorbeeld droge of vriezende periodes dan gaat het hout krimpen. U krijgt dan ook vaak droge handen, statisch haar en snel hoofdpijn. Het is dan belangrijk voor de houten vloer en uw eigen gezondheid om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit kan met behulp van een luchtbevochtiger.
  5. Verhoog en verlaag de temperatuur stapsgewijs. Bij vloerverwarming systemen is het vaak niet mogelijk om de temperatuur snel te verhogen of te verlagen. Dit kost vaak veel energie en duurt lang. Het snel verhogen en verlagen is ook slecht voor uw houten vloer. Hout kan slecht tegen grote schommelingen. Dus voor zowel uw houten vloer als uw energie rekening is het beter om de temperatuur zo constant mogelijk te houden.

Als u op deze dingen let, dan is het heel goed mogelijk om een houten vloer op vloerverwarming te leggen. Hout is dan heel mooi en geeft veel meer sfeer en uitstraling aan de ruimte van PVC. Dat blijft dan toch een houten printje op een plastic ondergrond. Bij hout is elke plank anders en haalt u een uniek en heel duurzaam product in huis. Goed voor uw eigen gezondheid, het milieu en de natuur en het ziet er natuurlijk ook heel mooi uit.

Benieuwd naar onze eiken vloeren?

Meer informatie over een houten vloer op vloerverwarming, bekijk dan de onafhankelijke site: https://vloerverwarmingenparket.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *