Waarom zou je je eiken houten vloer roken?

Bibury planken vloer

Tijdens het uitzoeken van een eiken houten vloer moet je veel keuzes maken. Denk hierbij aan de breedte, het patroon en het aantal noesten. De meest belangrijke keuze wordt vaak als laatst gemaakt: DE AFWERKING.

Deze afwerking bepaald de uitstraling van je houten vloeren en uiteindelijk dus ook een groot deel van je interieur! In onze vorige blog zijn we dieper ingegaan op de keuze tussen olie en lak. In deze blog gaan we je vertellen waarom je een eiken houten vloer zou roken (of juist niet natuurlijk 😉).

Planken eiken vloer
Licht gerookte houten vloer

Eiken vloer roken

Als enige houtsoort bevat Eiken Tannine – beter bekend als looizuur. Wanneer we deze tannine in de eiken planken in aanraking brengen met een ammoniak samenstelling worden de eiken planken langzaam bruin/grijs. Hoe langer het hout in aanraking komt met deze samenstelling hoe donkerder het hout zal kleuren.

Natuurlijke omstandigheden zoals zon, wind, regen en bodem hebben invloed gehad op de inhoudsstoffen van de eiken houten planken. Hierdoor kan de ene plank donkerder uit het rookproces komen dan de andere. En niet alleen zal er kleurverschil ontstaan tussen de planken onderling maar zelfs binnen ÊÊn plank zullen er kleurverschillen ontstaan. Hierdoor krijg je een levendige en rustieke eiken houten vloer met veel karakter! đŸĨ°

Na het roken is het voor de bescherming van het hout nog van belang dat deze wordt behandeld met een olie en/of lak. (De voor en nadelen hiervan vindt je in onze vorige blog âŦ…). Wanneer je ervoor kiest om de planken na het roken enkel te laten lakken, behoud je de meest natuurlijke uitstraling van het eiken hout na het rookproces. Maar je kan ook kiezen om het hout na het roken te behandelen met een olie inclusief pigment. De planken krijgen dan hun eigen unieke uitstraling!

Je houten vloer laat je dus roken, omdat je de uitstraling van de gerookte houten vloer mooier vindt. Houd je niet van veel kleur verschil in je vloer? Dan is een rook behandeling dus niks voor jou. Houd je juist van een levendige en rustieke vloer met veel karakter? Dan zouden wij de planken zeker laten roken! 😉

Ben jij er al uit of je je houten vloer laat roken?
In onze showroom in Tiel kunnen we je alle mogelijkheden laten zien!

Graag tot snel!

💚💚

Kleuren olie eiken vloer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *