Noesten in eiken vloer, wat zijn de keuzes?

Soorten houten vloer kiezen, lamelparket, tapis, massieve planken

Eiken vloeren zijn er in vele maten en soorten. Een belangrijk onderscheid is het aantal noesten in een eiken vloer. De noesten bepalen de uitstraling van een houten vloer. Met veel noesten is een eiken vloer veel levendiger dan bij een houten vloer met vrijwel geen noesten. In deze blog bekijken wij wat een noest is en wat voor keuzes er zijn als u een eiken vloer uitkiest.

Eiken vloer rustiek

Wat is een noest?

Een noest is een plek waar vroeger een tak heeft gezet aan de boom. Deze vertakking geeft de noest weer. Nu zijn er natuurlijk veel verschillende bomen, in soorten en maten. Elke boom is anders, waardoor de noesten overal op een andere plek kunnen zitten. Dit is de charme van een houten vloer en daarmee onderscheid het zich van bijvoorbeeld een PVC vloer. Bij PVC wordt er een print gedrukt op de onderlaag. Bij een houten vloer ziet u de natuur en het karakter van de boom terug. U kunt precies dus zien waar de takken aan de boom hebben gezeten.

Keuzes in aantal noesten eiken vloer

Bij het kopen van een eiken vloer is een vraag aan de klant altijd, hoeveel noesten wilt u in de vloer. Dit bepaalt de ‘kwaliteit’ van het hout. Kwaliteit zegt in dit geval dus niets over hoe goed het hout is. De houtsoort bepaalt de eigenschappen van het hout, hard, zacht etc. Daarin zijn er dus kwaliteiten; het aantal noesten.

Over het algemeen heeft u keuze uit 3 kwaliteiten, maar elke parketzaak en schaverij kan dit nog verder uitsplitsen. Partijen hout zijn te kopen op de kwaliteit (aantal noesten), maar soms worden er ook mix partijen gekocht, deze worden dan zelf uit gesorteerd. Per plank wordt er dan gekeken hoe deze is. Zitten er veel noesten in, hoe zijn de kleurverschillen en de tekeningen van het hout.

Daaruit komen vaak de volgende kwaliteit eiken vloeren:

Zeer rustiek, robuust: Dit zijn de planken met de meeste noesten, kleurverschillen en tekeningen. Als deze planken bij elkaar gelegd worden dan krijgt u een rustieke levendige vloer waar vrijwel alles in kan zitten.

Gemiddeld aantal noesten: Dit is een gemiddelde kwaliteit waar wel noesten en kleurverschillen inzitten, maar minder dan in de zeer rustieke kwaliteit. Dit heeft een levendige uitstraling zonder dat het te druk wordt. Maar hier blijft u wel mooi de tekening van het hout zien. Zoals klanten hier vaak zeggen; het ziet er uit als een echte houten vloer.

Rustig met weinig noesten: De laatste kwaliteit is een rustige kwaliteit met weinig tot geen noesten in de planken. Deze planken zitten vaak het minste in een partij en vandaar dat deze kwaliteit het duurste is. Hoe minder noesten, hoe duurder het hout is. Er zit immers als snel een noest of een kleurverschil in een plank.

Kortom er zijn veel verschillende kwaliteiten en dit bepaalt de uitstraling van de houten vloer. Met veel noesten krijgt u een rustieke levendige vloer en met weinig noesten krijgt het een veel strakkere en moderne uitstraling.

Bekijk hier alle eiken vloeren met de bijbehorende prijzen:

Verouderde rustieke houten vloer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *