Kies de perfecte afwerking voor jouw Houten Vloer

Eiken vloer BC Rustiek

Afwerking houten vloer – Tijdens het uitzoeken van een houten vloer moet je veel keuzes maken. Welke breedte wil je? Wil je veel of weinig noesten in het hout? Kies je voor rechte planken, visgraat, Hongaarse punt? And last but definitely not least: DE AFWERKING.

Deze meest belangrijkste en moeilijkste keuze maak je vaak als laatst. Niet alleen de kleur, maar ook de soort afwerking is van belang. Maar hoe maak je deze lastige keuze? In deze blog gaan we proberen deze keuze makkelijker voor je te maken.

Visgraat eiken vloer afwerking houten vloer

Afwerking houten vloer, waarom?

Allereerst is de afwerking belangrijk voor de bescherming van je houten vloer. Hierdoor is je vloer goed beschermt tegen vuil en vlekken. Daarnaast kan je met deze afwerking je vloer een totaal andere uitstraling geven. Van White wash tot donker bruin, er zijn vele mogelijkheden.

De populairste afwerkingen voor een houten vloer zijn olie en lak. Het verschil tussen deze 2 afwerkingen zit vooral in het onderhoud van de vloer. Laten we beginnen bij de olie afwerking:

Olie afwerking

Olie wordt in 1 laag op de houten vloer aangebracht. Het verzadigd het hout en zorgt ervoor dat er niets anders meer in het hout kan trekken. Om je geoliede houten vloer zo goed mogelijk te onderhouden moet je deze regelmatig (ca. 1 keer in de week) dweilen met een speciale onderhoudszeep en om de 2 รก 3 jaar in de onderhoudsolie zetten.


Olie is ook makkelijk zelf aan te brengen waardoor je geld kunt besparen. Daarnaast kan je kiezen uit meer dan 30 verschillende kleuren. In onze showroom in Tiel hebben wij een olie lokaal waar we a la minute verschillende kleuren op een proefstaal kunnen zetten. Deze stalen mag je gratis mee naar huis nemen zodat je ze rustig thuis kunt bekijken en bij je meubels kan houden!

Lak afwerking

Lak is een harde slijtvaste afwerking die in 3 lagen op je houten vloer wordt aangebracht. Hierdoor slijt je vloer niet snel en heb je ook nog eens weinig onderhoud. Je hoeft je vloer alleen te dweilen met het bijbehorende onderhoudsmiddel ;-).

Bij lak wordt er al snel gedacht aan een glimmende laag. Maar tegenwoordig wordt deze veel in een matte afwerking gekozen. Deze matte lak legt geen zichtbare laag op je houten vloer en behoud de meest natuurlijke uitstraling van het hout. Door de lak te combineren met een overlakbare olie heb je keuze uit meer dan 30 verschillende kleuren!

Lak is wel duurder in aanschaf en wij raden aan om dit altijd door een professional te laten aanbrengen. De lak gaat wel lang meer. Je hoeft je houten vloer pas na 8-12 jaar opnieuw te laten lakken.

Nu je wat meer informatie hebt over deze twee afwerkingen is het tijd om de voor en nadelen van olie en lak eens naast elkaar te gaan zetten.


Voordelen olie afwerking                                                                         Voordelen lak afwerking
– Makkelijk plaatselijk bij te werken                                                        – Meest onderhoudsvrije afwerking
– Makkelijk zelf aan te brengen                                                                – Harde en slijtvaste laag
– Veel keuze uit kleuren                                                                            – Keuze uit veel kleuren
– Mengen van kleuren mogelijk                                                               – Keuze uit mat, glans of satijn
– Goedkoper dan lak

Nadelen olie afwerking                                                                             Nadelen lak afwerking
* Om de 2-3 jaar in de onderhoudsolie zetten                                      * Moeilijk plaatselijk bij te werken
* Wekelijks dweilen met onderhoudszeep                                             * Kostbaar in aanschaf

Welke afwerking kies je voor Houten vloer?

Nu je de voor en nadelen van beide afwerkingen naast elkaar ziet kan je voor jezelf een afweging gaan maken. Stel jezelf de volgende vragen:


– Ga ik mijn vloer wekelijks bijhouden met onderhoudszeep?
– Wil ik mijn vloer plaatselijk kunnen bijwerken?
– Wil ik kosten besparen door mijn vloer zelf te behandelen?
– Heb ik liever zo min mogelijk onderhoud aan mijn vloer?

Wanneer je antwoorden geeft op de bovenstaande vragen kom je er al snel achter welke afwerking het beste bij jouw past.

Ben je benieuwd naar de verschillende kleuren waar je uit kunt kiezen?
Klik dan snel op onderstaande link!
Onze kleuren – Fairwood webshop

Succes met je keuze!


๐Ÿ’š๐Ÿ’š