Relatieve luchtvochtigheid en houten vloer

Luchtbevochtiger houten vloer

Wat is luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid is het percentage vocht dat in de lucht zit in absolute getallen. Bij een houten vloer wordt er vaak gesproken over relatieve luchtvochtigheid. Dit is het percentage van de maximale hoeveelheid waterdamp dat in de lucht zit.

Relatieve luchtvochtigheid en houten vloer

Een houten vloer is net zoals een spons. Het zet uit en krimpt in bij vocht. Zo zal hout uitzetten als het vochtiger wordt en het krimpt in als het weer droger wordt. Hout neemt het vocht van de ruimte op.

Door de seizoenen heen verandert deze luchtvochtigheid. Soms is deze elke dag anders.

Als het heel vochtig wordt in de winter en natte periode’s dan zet de vloer uit en neemt het vocht op. Dit kent iedereen ook wel met een schuur deur die klemt.

Is het een droge periode dan krimpt de vloer in. Deze droge periodes zijn vaak in de winter als het vriest en de verwarming aan staat. Haren worden dan ook statisch en u krijgt sneller drogere handen.

relatieve luchtvochtigheid en houten vloer

Ideale relatieve luchtvochtigheid en houten vloer

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor een houten vloer is rond de 60%. Bij dit percentage blijft het hout het beste liggen. Als het percentage rond de 50-70% is dan is het ook goed.

Wordt het onder de 50% of boven de 70% dan wordt het te droog en te nat en moet u hier iets aan doen.

Meten van relatieve luchtvochtigheid

U kunt de relatieve luchtvochtigheid meten met een hygrometer. Dit is een speciaal meetapparaat wat het percentage relatieve luchtvochtigheid aangeeft. Dit zit vaak al standaard in temperatuurmeters, maar is ook los te koop.

Wat te doen als de relatieve luchtvochtigheid te laag is:

Als de relatieve luchtvochtigheid te laag is dan is dit erger dan als deze te hoog is. Hout kan in het ergste geval in droger periode’s gaan scheuren en dat wilt natuurlijk niemand.

Om de relatieve luchtvochtigheid te verhogen zijn er verschillende dingen die u kunt doen, bijvoorbeeld extra dweilen, water laten koken, bakjes aan de verwarming hangen etc. Maar er is ook een apparaat die het voor u kan doen, een luchtbevochtiger. Dit is makkelijk en hoeft deze alleen af en toe bij te vullen. Verder regelt het apparaat zelf wanneer het aan moet en wanneer het percentage weer goed is.

luchtbevochtiger

Wat te doen als de relatieve luchtvochtigheid te hoog is:

Dan gaat de vloer uitzetten. Dit komt vaak voor als het een warme zomerdag is en er onweer opkomst is. Het is dan belangrijk om goed te ventileren, dus ramen en deuren open.

Als de relatieve luchtvochtigheid zakt dan krimpt de vloer vanzelf weer in.

Meer hier meer informatie over relatieve luchtvochtigheid en houten vloer.