Eiken vloer leggen met spanveren

Een manier om een eiken vloer te leggen is met spanveren. Deze manier wordt ook wel zwevend leggen genoemd.

Bij zwevend leggen wordt de vloer los gelegd. Er wordt eerst folie onder het hout geplaatst en daarna worden de planken hierop gelegd. Aan de zijkant tussen de muur en de vloer worden spanveren geplaatst. Later kan er over deze spanveren een plint worden gezet en ziet u hier niets meer van.

Waarom spanveren?

Hout blijft werken door de seizoenen heen. Zo zal het in droge periode’s inkrimpen en in nattere periode’s zet het hout uit. Net zoals een spons. Dit blijft altijd bij hout. Om deze werking door de seizoenen te regelen, worden er spanveren aan de zijkant gezet.

eiken vloer zwevend leggen

Deze spanveren kunnen bij droge periode’s met het hout mee inkrimpen, de veer wordt dan breder. In nattere periode’s zet het hout uit en wordt de veer dunner.

Hierdoor blijft de vloer altijd mooi strak liggen en krijgt u geen kieren of gaat de vloer niet bol staan.

De spanveren worden op 1,5 cm tussen de ruimte van de vloer en de muur gelegd. De spanveer niet ingedrukt is 2 cm en hij kan worden ingedrukt naar 1 cm. Dus dan kan de veer aan allebei de kanten een 0,5 cm inkrimpen of uitzetten.

leggen eiken vloer

Wanneer kan je een eiken vloer leggen met spanveren?

Een eiken vloer leggen met spanveren, zwevend, kan bij een lamelparket in elke ruimte. Maakt niet uit hoe groot deze is en hoe breed de plank is.

Maar bij massief hout kan dit niet, daar kan het alleen bij ruimtes die niet breder zijn dan 6 meter (lengte maakt niet uit) en een plank breedte van maximaal 18 cm breed.

Maar wat als de vloer toch iets bol gaat staan of je krijgt toch nog kieren?

De vloer is dan niet helemaal goed gelegd. Als deze bol gaat staan dan heeft het hout niet genoeg ruimte om te werken. Er zal dan een klein randje van de plank afgezaagd moeten worden om deze meer ruimte te geven.

Als u kieren krijgt dan is er juist te veel ruimte. Er is dan teveel ruimte tussen de muur en de vloer. In dat geval zal er een klein randje hout bijgelegd moeten worden.

Is dit bij u niet het geval dan kan het ook dat de ruimte veelte breed is voor de veren bij massief hout. De veren kunnen maar een bepaalde overspanning aan. Als dit meer wordt dan is er kans dat de vloer ook bol gaat staan of kieren.

Lees hier meer informatie willen over zwevend leggen.