Eiken houten vloer schoonmaken, doe je zo!

Eiken houten vloer schoonmaken, hoe doe je dat?

U heeft net een mooie nieuwe eiken houten vloer laten leggen en nu wilt u deze schoonmaken en goed onderhouden. Wat kunt u het beste doen om uw vloer heel mooi te houden. Wat moet u gebruiken en hoe doet u het?

Een eiken vloer is altijd afgewerkt met een olie, lak of hardwaxolie. Dit zorgt ervoor dat de vloer goed beschermt is tegen vuil en vlekken. Een eiken houten vloer zal ik nooit onbehandeld laten. Het hout is dan niet beschermt tegen vuil en vlekken. De manier waarop uw vloer is afgewerkt, bepaalt ook hoe u deze moet onderhouden. Het onderhoud van de eiken vloer is dus afhankelijk van de afwerking.

1. Geoliede houten vloer schoonmaken

Olie is een product dat in het hout trekt, het verzadigd het hout. Hierdoor kan er geen vuil of vlekken in de vloer trekken. Bij olie moet u de vloer regelmatig (liefst 1 keer per week) dweilen met speciale onderhoudszeep. Deze zeep maakt de vloer schoon en brengt een extra beschermlaag aan dat vuil en water afstotend is. Deze zeep heeft een 2 in werking, het maakt de vloer schoon en beschermt deze weer tegen vuil en vlekken. Hierdoor blijft deze goed beschermt. De zeep kunt u hier kopen: Onderhoudszeep

Na een tijd heeft een olie vloer een grote onderhoudsbeurt nodig. Door het gebruik slijt het bovenste laagje van de olie. Bij normaal gebruik raden wij dit aan om na 2 jaar te doen. Dit kunt u gemakkelijk zelf doen. U maakt de vloer dan eerst schoon met een intensief reiniger. Dit verwijdert al het vuil en vlekken van de vloer. Daarna kunt u de eiken vloer behandelen met onderhoudsolie. Deze onderhoudsolie moet dan 12 uur drogen. De onderhoudsolie is dunner dan de basis olie en dringt dan makkelijk in de vloer. Het herstelt de olie laag, zodat het hout weer helemaal verzadigd is met olie. Deze producten kunt in onze webshop kopen. U ontvangt daarbij ook een uitgebreide instructie. 

Houten vloer op vloerverwarming
Gelakte visgraat vloer

2. Gelakte houten vloer schoonmaken

Bij lak worden er 3 lagen op de vloer aangebracht. Dit zorgt voor een harde laag op de vloer dat kras en slijtvast is. De eiken vloerdelen zijn dan goed beschermt tegen vuil en vlekken. Alles blijft namelijk op deze lak laag liggen en trekt niet in het hout. Deze afwerking is heel onderhoudsvrij en heeft minder onderhoud dan een olie of hardwaxolie.

Voor het normale onderhoud adviseren wij de vloer te dweilen met een milde reiniger voor lak vloeren. Deze reiniger kunt u aan het dweilwater toevoegen. Wij adviseren een lak vloer hier 1 keer per week mee te dweilen. Dit zorgt voor de vloer mooi blijft. De milde reiniger kunt u hier kopen.

Als een lak vloer na enige tijd slijtplekken krijgt, vaak na 10 – 15 jaar, dan moet deze opnieuw geschuurd worden. Helaas is het bij lak niet mogelijk om delen plaatselijk bij te werken, zoals dit bij olie wel mogelijk is.

3. Hardwax Afwerking

Hardwax op eiken vloeren zijn een combinatie tussen olie en wax. De olie trekt in het hout en er blijft een was laagje op de plank achter. Om een hardwaxolie eiken vloer schoon te maken kunt u dit ook het beste regelmatig dweilen met een speciaal onderhoudsmiddel wat geschikt is voor deze vloer. Koop hier het middel: Reiniger Hardwax 

Regelmatig op veel belopen stukken (keuken, eettafel) zult u de vloer opnieuw in de onderhoudswas kunnen zetten. Dit moet u wel regelmatig herhalen. Het is na een langere tijd ook mogelijk om een keer de hele vloer hiermee te onderhouden, maar het kan ook plaatselijk. Koop hier de:  onderhoudswas

Visgraat eiken parket vloer

Hoe dweilt u een eiken houten vloer?

Neem een draadjes, Spaanse mop, om de eiken houten vloer te dweilen. Vul de emmer met 5 liter water. Op de verpakking van het schoonmaak middel kunt u vinden hoeveel middel u dan moet toevoegen aan het water.

Dweil de vloer licht vochtig en laat deze drogen. Ververs regelmatig het vieze water en vul een nieuwe emmer. Als de vloer droog is kunt u weer op de vloer lopen.

Tip: Neem altijd een aparte emmer die u alleen voor de eiken vloer gebruikt. Gebruikt u deze ook voor ramen zemen of de badkamer schoonmaken dan zitten er resten in de emmer van andere schoonmaak middelen. Deze zorgen ervoor dat het onderhoudsmiddel niet goed zijn werk kan doen en dan dweilt u voor niets.

Eiken vloer leggen

Meer advies?

Alle producten zijn ook bij ons in de showroom te koop. Wij kunnen u dan nog uitgebreid advies geven, ook voor het grotere onderhoud. Wij hebben dan ook boenmachines staan die u kunt huren om het onderhoud uit te voeren.

Wij zijn 6 dagen in de week geopend! 


Openingstijden en Adres

Proefplankjes maken gratis