Eiken vloer verlijmen op beton, wat zijn de voordelen?

Visgraat vloer

Er zijn 2 manieren om een eiken vloer te leggen, deze kan worden verlijmd of zwevend worden gelegd. Bij zwevend ligt de vloer los op folie en komen er spanveren aan de zijkant. Bij verlijmen wordt de vloer aan de ondergrond gelijmd aan de ondervloer. Dit is nog wat anders dan het onderling verlijmen van de planken. Hoe werkt het verlijmen? Met welke planken kan dit en wat zijn de voordelen?

Eiken vloer verlijmen op beton, hoe werkt het?

Bij een verlijmde vloer worden de planken dus verlijmd aan de ondergrond. Het is een veel gekozen manier en wordt veel toegepast. Het is daarmee één van de belangrijkste manieren om een eiken of houten vloer te leggen. De manier wordt ook veel gebruikt bij het leggen van een houten vloer op een vloerverwarming. Dit komt omdat de vloer vast zit aan de ondergrond, het dus minder kan werken, stiller is en beter de warmte van de vloerverwarming doorlaat.

Welke planken kan je verlijmen op houten vloer?

Er zijn verschillende planken waaruit kunt kiezen bij het kopen van een houten vloer, massieve planken, lamelparket en tapis. Massieve planken worden altijd eerst op een ondervloer gelijmd. Als u bijvoorbeeld een beton vloer heeft dan wordt hier eerst spaanplaat of eiken mozaïek (bij vloerverwarming) op verlijmd. Daarna worden de massieve planken hier op verlijmd en genageld. Een massieve houten vloer wordt vrijwel nooit rechtstreeks verlijmd op een beton ondergrond. Wij raden ook altijd om eerst een ondervloer te leggen.

Een lamelparket vloer werkt minder dan een massieve houten vloer. Een lamelparket vloer bestaat uit een toplaag van hout met daaronder een onderlaag. Deze onderlaag dient eigenlijk als ‘ondervloer’. Hierdoor kunnen de planken rechtstreeks verlijmd worden op een beton vloer. Bij hout is het ook vaak mogelijk, maar dit is afhankelijk van in welke staat de houten ondergrond is. Deze moet namelijk sterk en goed genoeg zijn om de werking van de houten planken op te vangen.

Tapis vloeren worden op dezelfde manier verlijmd als een massieve houten vloer. Er wordt dus eerst een ondervloer gelegd waarnaar hierop de tapis planken worden verlijmd en genageld. Tapis vloeren zijn dunne planken van veelal 6 of 8 mm dik. Deze worden veel gebruikt als traditionele manier van visgraat en patroon vloeren leggen. Met deze tapis planken kan je een hele strakke vloer krijgen.

Eiken vloer verlijmen op beton

Voordelen verlijmen

Het verlijmen van een eiken vloer heeft veel voordelen. Zo is het de stilste mogelijke manier als u eroverheen loopt. Door het verlijmen wordt de vloer een compacte massa, hierdoor heeft u geen ‘last’ van het wel bekende klikgeluid bij bijvoorbeeld een laminaat vloer.

Ook is werken de planken minder omdat deze zijn vast gelijmd. U zult dus niet zo snel kieren in de vloer krijgen en de vloer gaat ook niet bol staan. Dit is nog wel is mogelijk in sommige omstandigheden (vochtige periode) bij een zwevende eiken vloer. De vloer blijft dus heel stabiel en vlak liggen.

De kosten voor het leggen van een verlijmde vloer zijn wel hoger dan bij een zwevend gelegde vloer. Ook is het leggen wat moeilijker zelf te doen, waardoor u sowieso ook legkosten erbij heeft van een ervaren parketlegger. In tegenstelling van een zwevende vloer die vaak makkelijk zelf gelegd kan worden.

Lijm kopen om houten vloer te verlijmen?

Wij verkopen naast onze houten vloeren ook producten om de vloeren te leggen. U kunt bij ons dus ook de speciale flexibele parketlijm kopen. Wij hebben een hele fijne 1 componenten lijm waar u makkelijk mee kunt werken. Bent u benieuwd naar deze parketlijm? Bekijk deze dan in onze webshop: Parketlijm

Benieuwd welke eiken vloeren verlijmd kunnen worden? Bekijk dan onze eiken vloer. Of lees meer informatie over het verlijmen van een eiken vloer.

U bent ook van harte welkom om bij ons in de showroom te komen kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *