Lamelparket op vloerverwarming

eiken vloer vloerverwarming

Lamelparket op vloerverwarming

Wil je graag een houten vloer op vloerverwarming leggen dan wordt er bijna altijd gekozen voor een lamelparket vloer. Maar wat is dit nu? En wat zijn goede lamelparket vloeren?

Wat is lamelparket?

Lamelparket is een speciale plank dat bestaat uit een toplaag van hout en daaronder een onderlaag van een ander materiaal. De toplaag van hout is vaak 3 of 4 mm. Heel soms zijn er ook planken gemaakt van een toplaag van 1 mm, maar deze kunt u beter niet nemen. Als u een kras of een deukje krijgt in de vloer dan ziet u vrijwel direct de onderlaag.

De onderlaag van het lamelparket bestaat uit een andere materiaal dan de bovenlaag. Het beste is om te kiezen voor meerlaags berken multiplex. Dit wordt in circa 9 berken lagen kruislings op elkaar gelijmd. Dit zorgt ervoor dat de planken bijna niet meer werken. Soms wordt er door een leverancier gekozen voor een goedkopere onderlaag, zoals MDF, spaanplaat of plywood. Deze soorten werken meer en bestaan maar uit 1 of 2 lagen. Deze planken wij raden af bij vloerverwarming.

lameparket verschil in kwaliteit
Links ziet u een goedkopere plywood onderlaag en rechts meerlaags berken multiplex onderlaag

Lamelparket op vloerverwarming.

Vaak krijgen wij de vraag of hout niet te isolerend is voor bij vloerverwarming en of er rendementsverlies is. Hout is inderdaad meer isolerend dan PVC. Het is ook wat dikker dan PVC. Het duurt dus in het begin iets langer voordat de vloer warm wordt in vergelijking met PVC.

Maar, hout houdt ook de warmte goed vast. Dus als het warm is dan verliest het ook minder snel zijn warmte. U hoeft dus minder snel weer bij te stoken en houdt een constante temperatuur.

Ook zijn vloerverwarmingssystemen erop gemaakt om de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Dit is namelijk ook beter voor uw stookkosten. Voor hout is dat ook fijn, want hout kan slecht tegen grote schommelingen in temperatuur.

Zijn er nadelen van hout en vloerverwarming?

Ja alles heeft voor- en nadelen. Het nadeel is dat het door de vloerverwarming sneller droog wordt in uw ruimte, de relatieve luchtvochtigheid zakt sneller. Als deze te laag wordt dan is er kans dat het hout gaat scheuren of dat er een toplaag loskomt.

Maar ook hier is wat aan te doen. Er zijn speciale luchtbevochtigers die zorgen dat de relatieve luchtvochtigheid op peil blijft in de ruimte. Deze apparaten hoeft u alleen maar te vullen met water en dan zorgen deze er zelf voor dat de relatieve luchtvochtigheid stijgt. Ook koken in de ruimte, dweilen etc helpen.

Keuze lamelparket eiken vloeren

Er zijn veel verschillende soorten eiken vloeren te koop. Zo kunt u kiezen uit een rustieke plank met veel noesten, of juist een rustigere plank met weinig noesten. Ook kunt u kiezen uit veel verschillende breedtes.

Op de pagina lamelparket eiken vloeren, kunt u de verschillende kwaliteiten en prijzen vinden.

Eiken vloer lamelparket open noesten

Wij nodigen u daarnaast ook van harte uit in onze showroom. Hier kunnen wij al uw vragen beantwoorden over lamelparket op vloerverwarming en alle mogelijke vloeren en kleuren laten zien.