Kan er een houten vloer gelegd worden op een houten ondervloer?

leggen houten vloer

Je hebt een mooi oud jaren ’30 woning gekocht met veel authentieke details. Deze wil je graag behouden, maar het huis moet nodig gerenoveerd worden. Je wilt hier ook graag een mooie houten vloer of visgraat vloer in leggen. Bij het kopen van een nieuwe houten vloer vragen wij welke ondervloer u heeft. Vaak bij deze oude huizen is er nog een houten ondervloer met balken. Is het ook mogelijk om een nieuwe houten vloer op houten ondervloer te leggen?

Houten vloer leggen op bestaande houten ondervloer

Ja dat kan! Het is wel belangrijk dat een houten ondervloer nog in goede staat is. Dat er geen lekkage is geweest, dat er geen houtrot is of dat er geen planken missen. In dat geval moet er een nieuwe houten ondervloer of plaatmateriaal zoals underlayment of spaanplaat, worden gelegd. Is de ondervloer mooi egaal en dik genoeg, dan kan er een houten vloer op gelegd worden.

Twijfel je of de bestaande houten ondervloer nog goed is en wil je de vloer graag laten leggen, dan komt er eerst een parketlegger kijken naar de vloer. Hij kan dan goed voor je beoordelen of deze ondervloer geschikt is.

Manieren om houten vloer te leggen

Er zijn 3 manieren om een houten vloer te leggen op een bestaande houten ondervloer.

1.Zwevend leggen

Bij zwevend leggen wordt er een folie gelegd op de houten ondervloer. Daarna kan het hout hierover heen worden gelegd met spanveren. Deze manier is makkelijk zelf te leggen en is de goedkoopste manier.

2. Vernagelen

Vernagelen lijkt veel op zwevend leggen. Alleen worden de planken nog extra vast genageld/geschoten in de houten ondervloer. Ook wordt er eerst een folie gelegd voor isolatie en demping en daarna kunnen de planken erop worden gelegd. Bij vernagelen worden de planken extra blind vernageld/geniet in de houten ondervloer. Ze liggen daarom deels ook vast aan deze ondervloer.

3. Verlijmen

Bij verlijmen is het heel belangrijk dat de houten ondervloer in goede staat is. Als deze goed vlak is dan kan de nieuwe houten vloer hier rechtstreeks op verlijmd worden. Bij verlijmen wordt de plank helemaal in de lijm gelegd. Er wordt dus eerst lijm op de ondervloer gelijmd en daarna worden de planken hierin gelegd. De nieuwe houten vloer ligt dan vast gelijmd aan de ondervloer. Deze optie is het stilste en heeft de minste werking voor het hout. Alleen is het moeilijker om zelf te doen en later niet meer los te halen.

Advies

In onze showroom kunnen wij je uitgebreid advies geven over welke manier van leggen het beste voor je is. Daarnaast hebben wij veel grote voorbeelden in onze showroom waar je ook echt over heen kunt lopen. Zo heb je een goed idee hoe de vloer in je huis komt te liggen.