Houten vloer opknappen zonder schuren

Houten vloer opknappen zonder schuren, kan dat?

U heeft net een nieuwe huis gekocht en de houten vloer is viezig, oud en heeft veel beschadigingen. Het liefste zou u de vloer willen opknappen voordat u in het huis gaat wonen. Maar u heeft niet veel budget en durft het ook niet aan om de vloer zelf te schuren. Is het dan mogelijk om een houten vloer op te knappen zonder dat u deze hoeft te schuren?

Ja zeker! Dat kan.

Het is als eerste belangrijk om te weten wat er op de houten vloer zit: Olie, was, Hardwax olie, lak. Het onderscheid tussen deze afwerkingen kunt u vinden bij onze kleuren op deze site. Deze afwerking bepaalt of het mogelijk is om de vloer op te knappen, zonder het te schuren.

Planken eiken vloer
Eiken parket vloer Fairwood

Geoliede vloer

Daarnaast is het belangrijk om te weten of u de kleur van de vloer wilt veranderen of dat u deze zo wilt laten. Als u echt een totaal andere kleur wilt op de vloer, dan moet de vloer toch helaas geschuurd worden. De afwerking en kleur die er nu op zitten moeten er dan eerst vanaf, voordat u weer een andere kleur kunt aanbrengen op de houten vloer.

Vindt u de kleur goed en wilt u deze misschien een klein tintje veranderen? Dan hoeft u de vloer niet te schuren als deze is behandeld met olie of hardwaxolie. Heeft u een lak vloer, dan moet deze helaas ook geschuurd worden. Lak is een afsluitende laag, waarop alles blijft liggen. Deze laag moet er dan eerst vanaf.

Maar hoe doe je dat: houten vloer opknappen zonder schuren?

Bij een geoliede houten vloer of een vloer behandeld met Hardwaxolie, moet de vloer eerst worden gereinigd. U doet dit door de vloer te dweilen met een speciale intensief reiniger. Door de vloer eerst te reinigen zal die er al beter uit gaan zien. Vrijwel al het vuil, vlekken etc gaan dan uit het hout. Mocht de vloer nog iets vies zijn dan kun je het nog een keer herhalen.

Als de vloer dan helemaal schoon is, moet de vloer behandeld worden met onderhoudsolie of was. Deze onderhoudslaag zorgt dat de olie en was laag weer is hersteld en dat het hout weer helemaal verzadigd is. Hierdoor kunnen er ook niet snel meer vlekken in de vloer trekken. Deze onderhoudsolie kunt u aanbrengen met een boenmachine of met de hand. De olie of was wordt eerst ingeboend en daarna kunt u dit met een doek goed droog wrijven. Daarna moet dit 12 uur drogen.

Bij de onderhoudsolie heeft u een keuze uit naturel, of een kleur. Is de kleur van de vloer nog naar uw wens, dan raden wij aan de onderhoudsolie naturel te gebruiken. Mocht u de tint van de vloer iets willen veranderen dan kunt u ook een kleur kiezen. Het is alleen mogelijk om een tint te kiezen die heel dichtbij uw huidige kleur is. Als u de kleur van de vloer helemaal wilt veranderen, dan zult u deze toch moeten schuren om een goed resultaat te krijgen.

Kleuren olie eiken vloer
Rustiek eiken gerookt lamelparket

Eiken houten vloer

Voor deze bewerking gaan wij uit van de houtsoort eiken. Heeft u een andere houtsoort dan is het vaak wel mogelijk om dezelfde behandeling uit te voeren, maar u moet dit altijd eerst van te voren goed even testen voordat u het op de hele vloer aanbrengt.

Na circa 12 uur is de vloer weer klaar om te gebruiken en ziet deze er weer een stuk beter uit! Het proces is makkelijk zelf te doen en als u de producten bij ons koopt, ontvangt u ook een uitgebreide instructie. Het is ook mogelijk om bij ons een boenmachine te huren. 

De producten kunt u bij ons in de showroom afhalen of in onze webshop bestellen. 

Mocht u hierover vragen hebben of een boenmachine willen huren, dan kunt u altijd contact met ons opnemen op: info@fairwood.nl of 0344-640035.