Houten vloer lakken na olie

Houten bartafel Westminster

Je hebt een mooie geoliede eiken vloer, maar je hoort veel goede verhalen over lak afwerking. Lak is namelijk heel onderhoudsvrij en u heeft er jaren geen omkijken naar. Is het dan mogelijk om een houten vloer te lakken, als deze al is behandeld met olie? Dus het totaal veranderen van de afwerking, kan dat?

Houten vloer lakken over een olie afwerking, kan dat?

Het is niet mogelijk om een al geoliede houten vloer met lak te behandelen. Olie is op olie basis, zoals bijvoorbeeld lijnzaadolie. Parket lakken zijn veelal op waterbasis. Zoals je kunt begrijpen pakt de waterbasis lak dan niet op de vettige ondergrond. Olie en water stoten elkaar immers af. Het is dus niet mogelijk om over een geoliede eiken vloer, direct lak aan te brengen. Ook een houten vloer behandeld met hardwaxolie heeft een afsluitende was laag. De waterbasis lak pakt hier dan niet op en blijft niet zitten.

Dus wij raden aan om nooit een bestaande houten vloer behandeld met olie of hardwaxolie (zonder deze eerste te schuren) te behandelen met lak. Het kan er dus niet direct over heen gezet worden.

Houten vloer leggen zwevend
kleuren houten vloer

Hoe kan je dan wel de vloer lakken?

Hout is hierin een uniek product, dat u de afwerking nog kunt veranderen. Maar daarvoor moet u wel eerst de houten vloer schuren. De huidige olie of hardwaxolie laag moet eerst van de vloer af. Door de planken te schuren is het hout weer kaal en begint u ‘opnieuw’.

Het voordeel van een houten vloer is dat deze vaak meerdere keren te schuren is. Hiermee is hout een uniek product, want er is geen andere vloer waar dit bij kan. Niet bij laminaat, tegels, PVC, vloerbedekking etc. Dus u hoeft niet te kiezen voor een totaal nieuwe vloer. Door de vloer te schuren en opnieuw te bewerken met lak en eventueel ook een kleur, krijgt u een totaal andere vloer. Iedereen zal denken dat u een nieuwe vloer heeft, maar het is de zelfde vloer met alleen een andere afwerking.

Parket lakken hebben van zichzelf vaak niet veel keuze in kleuren, alleen naturel of een iets warmere kleur. Maar door eerst een overlakbare kleur olie aan te brengen kun je ook andere kleuren kiezen (meer dan 30 kleuren). Daarna wordt de vloer 2 keer afgelakt. Zo heb je wel de kleur van de olie maar de bescherming van de lak. Bekijk al de mogelijke kleuren op onze kleuren pagina. (Deze kleuren zijn allemaal mogelijk bij een eiken vloer).

Deze overlakbare kleurolie kan alleen gebruikt worden in combinatie met lak. Dus je kan niet zeggen ik probeer deze eerst met olie, en lak deze later af als ik dat toch wil. Dan geeft deze overlakbare kleur olie niet genoeg bescherming tegen vuil en vlekken. Dus deze afwerking: overlakbare olie en lak, horen bij elkaar.

Mocht je graag meer informatie willen? Kijk dan op deze pagina’s: eiken vloeren en kleur en afwerking. Of kom vrijblijvend langs in onze showroom in Tiel of Rijnsburg (Noordwijk/Katwijk), dan kunnen wij u advies geven en de mogelijke kleuren laten zien.

Showroom Fairwood houten vloeren
Hout uitzoeken loods