Ondervloer verlijmd parket

Ondervloer verlijmd parket, wat kun je het beste kiezen?

Parket is een verzamelnaam voor massief hout, lamelparket en tapis hout. Onder al deze soorten moet er vaak ook een andere vloer.

Bij verlijmd leggen van parket wordt de vloer altijd helemaal vol verlijmd aan de ondervloer of ondergrond. Deze ligt dan helemaal vast en wordt een hele stille vloer. Hier leest u het verschil tussen zwevend en verlijmd leggen.

Ondervloer verlijmd parket

Verschil in soort parket en ondervloer

Lamelparket is een samengestelde plank van een toplaag met hout (vaak 3 of 4 mm) met daaronder een onderlaag. Deze onderlaag is eigenlijk al de ondervloer van het parket. Daarom kan lamelparket bijna altijd rechtstreeks op de vloer verlijmd worden. Dit kan op tegels, hout, anhydriet en zandcementdekvloer worden verlijmd. Andere vloeren zijn altijd in overleg.

Massief hout wordt altijd verlijmd op een ondervloer, zoals bijvoorbeeld spaanplaat of eiken mozaïek. Massief hout is helemaal hout. Om dit goed te kunnen verlijmen wordt deze altijd verlijmd en genageld. Om te kunnen vernagelen moet er iets van een plaat materiaal als ondergrond zijn. In zandcement kun je natuurlijk niet nieten. Dus als er zandcement of anhydriet ligt, wordt er eerst spaanplaat op de vloer gelegd.

Bij Tapis is het hetzelfde verhaal als bij massief hout. Hieronder moet altijd een ondervloer zoals spaanplaat geplaatst worden.

Bij een zandcement en anhydriet dekvloer worden er spaanplaat broodjes (kleine stukken) gelegd en bij een houten ondervloer, balken of ander plaat materiaal kiezen ze vaak voor spaanplaatplaten (grotere platen). Deze worden dan geschroefd op de ondervloer.

Verlijmd leggen parket vloer

Bestaande houten vloer

Ligt er al een bestaande houten vloer in het huis, dan kan de vloer daar ook vaak overheen gelegd worden. De bestaande houten vloer moet dan wel goed vast liggen (verlijmd en geniet). Als de vloer los ligt dan kan hier niet een andere vloer op verlijmd worden, lijmen kan alleen op een vaste onderlaag.

Maar wanneer wel of niet kiezen voor toch spaanplaatplaten ertussen bij een houten onder vloer?

Als de vloer niet helemaal goed egaal of vlak ligt dan worden er toch vaak spaanplaatplaten ertussen gelegd. Dit wordt na het leggen vlak geschuurd en wordt het weer een mooie egale vloer. Daarna kan het hout hierop worden gelegd.

Ondervloer verlijmd parket bij vloerverwarming

Bij vloerverwarming wordt er bij massief of tapis in plaats van spaanplaat, eiken mozaïek gelegd. Deze ondervloer geleidt de warmte beter dan spaanplaat.

Er is dus veel keuze mogelijkheden voor een ondervloer. Twijfelt u wat u het beste kunt gebruiken, dan kunnen wij u altijd advies geven!