Mijn eiken vloer kiert, wat te doen?

Luchtbevochtiger houten vloer

Ohnee eiken vloer kiert, hoe komt het en wat kunt u eraan doen?

U heeft een mooie eiken vloer liggen waar u heel blij mee bent. Maar deze begint opeens te kieren. Dat ziet er helemaal niet mooi uit en u bent bang voor vuil tussen de planken. Hier is wat aan te doen!

Een eiken vloer is een natuurproduct dat werkt. Hout werkt onder invloed van relatieve luchtvochtigheid. Als de relatieve luchtvochtigheid laag is krimpt het hout in, als het hoog is zet het hout uit. Door de seizoenen heen verschilt verandert dit buiten en dus ook in uw huis.

Het percentage luchtvochtigheid kunt u meten met een hygrometer. Het ideale percentage is rond de 60%. Als deze boven de 80% en onder de 40% zit dan kunt u merken dat de vloer werkt.

Bij een relatieve luchtvochtigheid van onder de 40% kan de houten vloer gaan kieren.

Een algemene tip is om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Deze apparaten zorgen ervoor dat het weer vochtiger in uw kamer wordt. Hierdoor zal het hout het vocht opnemen en weer gaan uitzetten. De kieren verdwijnen dan. U kunt zo’n apparaat kopen vanaf ongeveer €150,00 en dit is voor ruimtes van ongeveer 40 m2.

eiken vloer kiert

Zwevende eiken vloer kiert

Bij een zwevend eiken vloer kunt u nog iets extra’s doen. Bij zwevend is het goed om spanveren aan de zijkant te plaatsten deze vangen de werking op en zorgen dat de planken mooi bij elkaar blijven liggen. De spanveren zorgen dus bij een lage luchtvochtigheid dat er geen kieren kunnen ontstaan.

Dus door spanveren aan de zijkant te zetten verhelpt u voor een groot deel de kieren.

Verlijmde eiken vloer kiert

Zelfs bij een verlijmde eiken vloer kunt u kieren krijgen als de luchtvochtigheid te laag is. Hier is verder niets aan te doen dan alleen luchtbevochtiger aan te schaffen. Omdat het hout vast gelijmd zit kunt u niet nog extra veren etc plaatsen want dan heeft geen zin.

Ook bij vloeren met vloerverwarming wordt de lucht sneller droog. Hierbij is het helemaal belangrijk om de luchtvochtigheid hoger te maken.