Eiken vloer grijzer maken

Olie kleuren Fairwood Bio Oil

Is het mogelijk om een bestaande geoliede eiken vloer grijzer te maken? Lees hier de mogelijkheden en alle tips en trucs.

Je hebt een mooie eiken houten vloer, maar je wilt deze graag grijzer maken, kan dit? Ja dat kan, maar er zijn wel belangrijke dingen om rekening mee te houden. Er zijn 2 verschillen hiertussen: (1) een eiken vloer die al grijs is, nog iets grijzer maken of (2) andere kleur eiken vloer (white wash of donker) grijzer maken. Bij deze beide manieren is het belangrijk om te weten of u een eiken vloer heeft. Bij andere houtsoorten werkt dit helaas niet.

1. Eiken vloer die al grijs is, nog grijzer maken

Uw eiken vloer is al grijs geolied. Door zonlicht is deze, door de tijd, geler geworden. Het grijs is wat van de vloer verdwenen. Nu wilt u deze vloer weer grijzer maken., kan dit? Ja zeker. Dit is makkelijk zelf te doen en goedkoop te regelen.

Het is eerst belangrijk om te weten of de vloer behandeld is met olie. Is dit niet zo, dus behandeld met lak dan kan deze optie niet!

Als de vloer wel behandeld is met grijze olie dan kun je deze gaan dweilen met een grijze onderhoudszeep. Deze onderhoudszeep heeft grijs pigment. Hoe vaker je met deze zeep dweilt hoe grijzer de vloer wordt. Deze onderhoudszeep kunt u via onze webshop bestellen. Dit is een goedkope en makkelijk manier om de vloer grijzer te krijgen.

Proefplank eiken vloer

Een andere optie, die wat meer werk is, is een grote onderhoudsbeurt. De eiken vloer moet u dan eerst reinigen met een intensief reiniger. Door het reinigen wordt al het vuil verwijdert en wordt de vloer al lichter. Daarna kan de vloer opnieuw in een grijze onderhoudsolie gezet worden. Hierbij kan je 1 tint verschil kiezen met je bestaande vloer. Producten hiervoor kunt u ook via onze webshop bestellen: Intensief reiniger en onderhoudsolie (incl kleur) – (Klik op de woord/link om direct naar het juiste product te gaan in onze webshop)

Eiken vloer in totaal andere kleur, grijs maken.

Heb je een eiken vloer in een white wash, gele, rode of donkere kleur? Dan moet de eiken vloer eerst kaal geschuurd worden. Je haalt dan de bestaande kleur en laag van de vloer af. Als deze helemaal goed kaal geschuurd is, kun je de vloer opnieuw behandelen in een grijze kleur.

Deze optie geldt ook als je vloer behandeld is met lak. De lak moet eerst van de vloer geschuurd worden. Daarna is de vloer weer helemaal kaal en onbeschermd. Je kan dan een grijze kleur kiezen om de vloer opnieuw mee af te werken.

Het is bij deze optie wel belangrijk om te weten hoe dik de vloer nog is? Bij een vloer met een eiken toplaag van 1 mm, kan je de vloer niet meer schuren, er blijft dan geen hout meer over. Heb je een toplaag van 3 of 4 mm of een massieve plank dan kan het vaak wel.

Ook is goed kaal schuren moeilijk om zelf te doen. Je moet hiervoor echt handig zijn en de vloer ook meerdere keren (vaak 3 keer) schuren. Het beste kun je dit aan een professionele parketlegger overlaten. Lees hier meer informatie: schuren van parketvloer. Wij kunnen u in contact brengen met een ervaren parketlegger die dit voor u kan verzorgen.

Wil je graag advies over welke optie bij jullie mogelijk is? Neem dan contact met ons op: info@fairwood.nl, 0344-640035. Of kom naar onze showroom in Tiel. Hier kunnen wij je laten zien wat er mogelijk en hoe grijs je de vloer weer kunt maken!

4 gedachten over “Eiken vloer grijzer maken

 1. Hallo,
  Ik heb een eikenvloer 20 jaar liggen. Wij hebben naturel geolied. Nu heeft hij een gelige kleur gekregen. Nu zouden we hem eigenlijk wat meer willen terugbrengen naar de lichtere grijzige witte kant. Liefste willen we hem niet laten opschuren. Welke schoonmaak zeep en welke olie en welke kleur zou ik dan het beste kunnen bestellen ? Het is ongeveer 50 vierkante meter.
  Alvast dank, Roland

  1. Beste Roland,

   Als u echt terug wilt naar een lichte grijze/witte kleur. Dan moet u helaas toch de vloer schuren. Het is dan niet voldoende om dit met onderhoudsolie of dweilen te doen.
   Dit gaat maar een tint verschil, dus iets lichter geel bijvoorbeeld. Als u het bijvoorbeeld met een witte zeep gaat dweilen op een naturel geoliede vloer dan krijgt u een witte waas op de vloer. Dus dat zal ik niet aanraden. Het beste is dus toch helaas om de vloer te schuren en opnieuw te behandelen met olie.

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood BV Tiel
   Laurine Hoek

 2. Wij hebben een eiken planken vloer die naturel geolied is. 3 jaar geleden is hij opnieuw geschuurd en geolied. Wij zouden hem nu graag wat meer White/vergrijsd willen hebben. Kunnen we dit effect krijgen met dweilen? Wat raad u ons aan?

  1. Beste Marion,

   Nee dat gaat helaas niet. Daarvoor moet u de vloer echt opschuren en dan kan deze met een andere olie kleur behandeld worden.

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood BV Tiel
   Laurine

Reacties zijn gesloten.