6 tips voor onderhoud geoliede houten vloer

Gerookte eiken houten vloer

Onderhoud geoliede houten vloer

Je hebt een mooie geoliede houten vloer. Lees hier dan deze handige tips om de vloer goed te onderhouden, zodat deze jarenlang mooi blijft! En u hier jarenlang plezier van heeft!

TIP 1

Leg een goede grote inloop mat bij de deur, dit voorkomt dat er vuil en zand in de woning op uw vloer komen. Met name bij een nieuwbouw woning is de bestrating in het begin nog niet altijd direct gereed, dan voorkomt een  grote mat schade aan uw vloer.

TIP 2

Als er nog werkzaamheden in de nieuwe woning plaats vinden na het leggen van de parket vloer, kunt u de vloer het beste afdekken met multi cover. Multi cover bestaat uit twee lagen. De onderste laag is zacht vilt. De bovenlaag is een film dat ervoor zorgt, dat de afdekking verf- en vloeistof dicht is. Multi cover is dankzij de schok- en vocht absorberende eigenschappen ideaal voor het afdekken van gevoelige oppervlakken zoals parket en natuursteen.

Verkrijgbaar in rollen van 25 en 50 m2.

Vloer zo kort mogelijk afdekken zodat olie nog kan uitharden.

 

TIP 3

Nadat de olie goed droog en uitgehard is kunt u de vloer  stofzuigen tegen stof, zand etc. En dweil daarna de vloer met het juiste schoonmaak middel. Gebruik hiervoor een emmer die alleen voor de houten vloer wordt gebruikt en waarin geen andere schoonmaakmiddelen worden gebruikt.  Gebruik nooit allesreinigers op houten vloeren, dit zijn producten met een ontvettende werking en zij tasten de olielaag aan. Zie onderhoudsbeschrijvingen die worden meegeleverd met uw vloer.

eiken vloer schoonmaken

TIP 4

Schoenzolen van rubber zijn er in verschillende soorten. Goedkope rubberen zolen bevatten meter weekmakers dan andere kwaliteit. Deze weekmakers kunnen op een geoliede houten vloeren zwarte strepen geven. Bovenstaand geldt ook voor rubberen wieltjes van bureau stoelen. Wieltjes voor bureaustoelen zijn ook te verkrijgen zonder weekmakers.

Dit is eenvoudig te verwijderen door met een superfijn schuurpapiertje korrel 180 een paar keer over de streep te gaan. U haalt alleen de bovenste laag van de olie weg. Daarna stofzuigen en dweilen met de speciale onderhoudszeep of de speciale reiniger die u heeft voor uw geoliede vloer.

TIP 5

Gebruik beschermvilt vooral onder stoelen en andere voorwerpen die u schuift over de vloer. Eetkamer stoelen aan onderzijde voorzien van goede viltdopjes.

Deze stoelen worden veel gebruikt. Als u plakviltjes eronder heeft is de kans dat ze eraf gaan zeer groot. Dit ziet u pas als het te laat is. Voorkomen is beter dan genezen.

Bij intensief gebruik kunt u beter viltdopjes gebruiken met schroef. Het vilt is dikker en door de verzonken schroef zit de bescherming goed vast. U heeft hier jarenlang plezier van.

Er zijn veel soorten beschermmateriaal te verkrijgen voor allerlei soorten stoelpoten. Ook bijvoorbeeld bescherm cups voor pianowieltjes. Viltgeleiders voor holle poten. Vraag ons om advies of bestel het in onze webshop.

TIP 6    

Het is in huis niet te vermijden dat spullen vuil worden. Controleer regelmatig deze meubelen/spullen etc en maak dit schoon.

Vilt kan uitgeborsteld worden of met de stofzuiger worden afgenomen. Wielen kunt u afnemen met een natte doek en controleren op zand en vuildelen. Beschermmateriaal wat geschikt is voor intensief gebruik is beter en hoeft u minder snel te vervangen.

Kortom een heleboel tips om uw geoliede houten vloer mooi te houden!

Mocht u nog vragen hebben of zelf goede tips hebben voor het onderhoud geoliede houten vloer, laat het ons dan weten in een reactie hieronder.

2 gedachten over “6 tips voor onderhoud geoliede houten vloer

 1. Hallo , mijn vloer is drie dagen oud hij is gerookt met ammoniak en daarna olie
  Nu zijn er waterdruppels op de vloer
  Hoe kan dat en wat kan ik er tegen doen .

  1. Beste Margreet,

   Dat is vervelend. Het beste kunt u even bij uw leverancier vragen wat te doen. Dit is afhankelijk van het olie merk dat gebruikt is.
   Als u een vloer van Fairwood heeft, dan kunt u deze dweilen met het bijgeleverde onderhoudsmiddel. Dan zal dit verdwijnen.

   Met vriendelijke groet,
   Fairwood BV Tiel
   Laurine

Reacties zijn gesloten.