Eiken vloeren

Zwevend leggen

Zwevend leggen eiken vloer is één van de manieren om een vloer te leggen, naast verlijmen of vernagelen. Het is een methode methode die veel gebruikt wordt door klanten die zelf hun vloeren leggen. Ook parketleggers gebruiken deze methode veel.

Eiken vloeren

Zwevend leggen

Bij zwevend leggen wordt de houten vloer los op folie gelegd. De planken blijven hier los op liggen. Hout blijft altijd werken en om die werking op te vangen worden er spanveren aan de zijkant geplaatst, tussen de muur en de vloer. Deze zorgen ervoor dat de vloer kan blijven werken zonder dat u hier iets van merkt.

Deze manier van leggen is ook eventueel goed zelf te doen en is niet heel veel anders dan het leggen van een laminaat vloer.

 

Zwevende eiken vloer

Ondervloer

De vloer komt te liggen op een geluidsreducerende ondervloer. U heeft voor het leggen van een massieve vloer of lamelparket een speciaal ondervloer nodig. De thermo silence ondervloer die wij gebruiken is daarvoor heel geschikt. Deze folie is heel zwaar zodat het het loopgeluid goed reduceert. Folie’s van bijvoorbeeld een bouwmarkt kunt u vaak zelf gemakkelijk op tillen. Dit betekent dat ze niet isoleren en het geluid niet veel reduceren.

De folie kunt u gemakkelijk uitrollen op de bestaande ondervloer. Onderling kunt u de rollen vast plakken. Daarna kan de eiken vloer hierop gelegd worden.

Vernagelen eiken vloer
Spanveren zwevend leggen eiken vloer
Leggen eiken vloer

Spanveren

Er wordt rond de muren een afstand gehouden van 1 tot 1,5 cm. Na het leggen komen om de 30 cm spanveren tussen de muur en eiken houten vloer. Deze spanveren zorgen ervoor dat de planken mooi bij elkaar blijven liggen. Hout blijft altijd werken onder invloed van vocht en temperatuursverschillen. Deze spanveren vang dit op en de vloer werkt dan zonder dat u hier iets van merkt.

Over de spanveren wordt later een plint geplaatst, zodat u niets meer van de spanveer ziet. Dit kan een mooie massief eiken plint of witte MDF plint zijn. Deze plinten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.

 

Wanneer Zwevend leggen


Een lamelparket eiken vloer kan vrijwel altijd zwevend gelegd worden, dus in elke ruimte en bij elke plankbreedte.

Bij een massieve houten vloer zijn er wel bepaalde regels voor zwevend leggen:

  • plank breedte van maximaal 18 cm
  • Ruimte niet breder dan 6 meter (lengte maakt niet uit)

Massief hout werkt meer dan lamelparket. Hierdoor kunnen de spanveren maar een bepaalde overspanning aan. Als de ruimte groter wordt of u heeft een bredere plank. Dan kan de vloer beter vernageld of verlijmd worden.

Lijm gebruiken?

 

Doordat er spanveren worden geplaatst is het niet nodig om de vloer ook onderling te verlijmen. Deze spanveren zorgen er al voor dat de vloer mooi bij elkaar blijft liggen. Alleen is het soms nodig om de plank iets te verlijmen aan de kopse kant bij een kort stukje. Dan blijft deze net wat mooier liggen.

Als u de hele vloer onderling verlijmd kan dat natuurlijk wel, maar is deze later moeilijker los te halen. Terwijl het door de spanveren dus eigenlijk niet nodig is om te gebruiken.

Showroom eiken vloer
Zwevend leggen eiken vloer

Advies

Heeft u vragen over zwevend leggen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen, via info@fairwood.nl of 0344-640035.

Mocht u het zelf willen leggen dan kunnen wij u ook een uitgebreide instructie voor het zwevend leggen toesturen.

Wilt u graag een offerte ontvangen van zwevende eiken vloer, dan kunt u deze via ons invul offerte formulier aanvragen. U maakt dan eerst uw keuze uit de soort vloer waar u naar opzoek bent.

Visgraat eiken parket vloer
eiken vloer uitkiezen
Visgraat houten vloer
Eiken vloer leggen
Lamelparket eiken gerookte vloer
Werkplaats eiken houten vloer
Showroom

Wilt u ons bezoeken?