Verlijmd leggen eiken vloer

verlijmen eiken vloer

Naast zwevend leggen is het verlijmd leggen eiken vloer een goede optie om te kiezen.

Bij verlijmen wordt de vloer vol verlijmd op de ondervloer met speciale parketlijm. Door de vloer te verlijmen wordt het een compacte vloer en heeft u weinig loopgeluid, de vloer is dus heel stil als er overheen wordt gelopen.

De vloer wordt dan verlijmd met speciale elastische parketlijm.

Een lamelparket vloer kan rechtstreeks op de ondervloer wordt verlijmd. Bij massief hout of tapis komt er altijd nog een ondervloer tussen, zoals spaanplaat of eiken mozaïek. Deze vloeren doen ze naast het verlijmen ook nog extra vernagelen.

lijmen eiken vloer

Een groot voordeel van een verlijmde vloer is dat u niet merkt dat de vloer werkt door de seizoenen. De elastische lijm zorgt ervoor dat de vloer kan bewegen, maar omdat dit een minimale werking per plank is, merkt u hier helemaal niets van. Zo zal een verlijmde vloer nooit kunnen kraken of bol gaan staan.

Ondergrond verlijmd leggen eiken vloer

Verlijmen van een eiken vloer kan op veel ondergronden. De meest voorkomende ondervloer zijn zandcementdekvloer en een houten ondervloer. Maar ook op tegels, anhydriet, underlayment en fermacel platen is het mogelijk om de eiken vloer te verlijmen.

Bij sommige ondervloer zoals tegels en fermacel wordt er eerst een speciale primer gebruikt om de lijm goed te laten hechten.

Om te kijken of een ondergrond goed geschikt is om op te verlijmen kunnen wij u daar altijd even advies over geven. Maar het is altijd belangrijk dat de vloer goed vast ligt. Zo is het niet mogelijk om een eiken vloer te verlijmen op een zwevend vloer of laminaat vloer bijvoorbeeld.

Vloerverwarming en verlijmde vloer

Bij vloerverwarming is het het beste om een lamelparket vloer verlijmd te leggen. Hierdoor komt de vloer rechtstreeks op de vloer te liggen en heeft u het beste rendement van de vloerverwarming. Als de vloer zwevend wordt gelegd komt er altijd nog een dun laagje folie tussen.

Ook kan hout meer gaan werken bij vloerverwarming, maar door deze dan te verlijmen, merkt u hier niets van en blijft de vloer mooi strak liggen.

verlijmd leggen eiken vloer

Voordelen en nadelen verlijmd leggen eiken vloer

Voordelen:

  • Stilst mogelijk vloer
  • U merkt vrijwel niets van het werken van het hout
  • Vaste vloer
  • Heel geschikt bij vloerverwarming
  • Geschikt bij veel ondervloeren, zandcement, anhydriet, tegels, houten vloer etc
  • Alle plankbreedtes kunnen verlijmd worden
  • Kan in alle ruimtes, ook erg geschikt voor grotere ruimtes (+80 m2)

Nadelen:

  • Moeilijk zelf te doen, beter door een parketlegger
  • Legkosten zijn hoger dan bij zwevend leggen
  • Vloer niet mee verhuizen

Instructie verlijmen eiken vloer

Het verlijmen van een houten vloer is niet gemakkelijk zelf te doen. Wij raden altijd aan dit door een ervaren parketlegger te laten leggen.

Lees hier meer over de andere methode, zoals zwevend leggen of vernagelen.

Heeft u vragen over deze manier van leggen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen!