Houten vloer lakken na olie

Houten bartafel Westminster

Je hebt een mooie houten vloer, maar je hoort veel goede verhalen over lak afwerking. Is het dan mogelijk om een houten vloer te lakken, als deze al is behandeld met olie?

Gerookte eiken houten vloer

Het is niet mogelijk om een al geoliede houten vloer, na bijvoorbeeld 2 jaar, met lak te behandelen. Olie is op vette olie basis, zoals bijvoorbeeld lijnzaadolie. Parket lakken zijn veelal op waterbasis. Zoals je kunt begrijpen pakt de waterbasis lak dan niet op de vettige ondergrond. Olie en water stoten elkaar immers af.

Ook een houten vloer behandeld met hardwaxolie heeft een afsluitende was laag. De waterbasis lak pakt hier dan niet op en blijft niet zitten.

Dus wij raden aan om nooit een bestaande houten vloer behandeld met olie of hardwaxolie, zonder schuren, te behandelen met lak.

Wat kan er wel?

Een houten vloer kan wel eerst kaal geschuurd worden. Je haalt dan de olie of hardwaxolie van het hout af. Daarna is het hout weer kaal en kan het wel gelakt worden. Het voordeel van een houten vloer is dat deze vaak meerdere keren te schuren is.

eiken vloer schuren en olien

Parket lakken hebben van zichzelf vaak niet veel keuze in kleuren, alleen naturel of een iets warmere kleur. Maar door eerst een overlakbare kleur olie aan te brengen kun je ook andere kleuren kiezen (meer dan 20 kleuren). Zo heb je wel de kleur van de olie maar de bescherming van de lak.

Deze overlakbare kleurolie kan alleen gebruikt worden in combinatie met lak. Dus je kan niet zeggen ik probeer deze eerst met olie en lak deze later af als ik dat toch wil. Dan geeft deze overlakbare kleur olie niet genoeg bescherming tegen vuil en vlekken, aan het hout.

Mocht je graag meer informatie willen over onze eiken vloeren, kleur en afwerking, kom dan langs in onze showroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *