Geoliede eiken vloer lichter maken, kan dat?

doorFairwood

Geoliede eiken vloer lichter maken, kan dat?

Kan je een geoliede eiken vloer lichter maken?

Als een eiken vloer langer ligt dan verkleurt de olie wat donkerder door invloed van zonlicht. Of je hebt net een nieuw huis gekocht waar je de kleur van de eiken vloer te donker vindt. Is dit dan aan te passen?

Ja dat kan zeker!

De olie dringt helemaal in het hout en zorgt dat het hout verzadigd is. Vaak zit er in deze olie een kleurpigment, waardoor de vloer een bepaalde kleur is geworden.

Verschillende manieren geoliede eiken vloer lichter maken:

1.Dweilen met onderhoudszeep wit

De eerste manier om een geoliede eiken vloer lichter te maken is door te dweilen met witte onderhoudszeep.

Een geoliede eiken vloer moet regelmatig gedweild worden met speciale onderhoudszeep. Deze onderhoudszeep is ook verkrijgbaar in wit. Als je meerdere keren de vloer met deze witte zeep dweilt dan wordt de vloer elke keer wat witter.

Dit is alleen mogelijk bij een vloer die al een licht/wit kleurpigment heeft. Met deze zeep maak je dus de vloer een aantal tinten witter.

Voordeel: gemakkelijk te doen, kost niet veel geld (circa €16,00), gemakkelijk te stoppen als je de kleur goed vindt.

Nadeel: duurt even voordat de vloer echt wit wordt, je moet hiervoor vaak een aantal keren dweilen

Wil je graag deze witte zeep bij ons kopen? Dan kunt u deze hier kopen in onze webshop.

geoliede eiken vloer lichter maken

2. Vloer intensief reinigen en met onderhoudsolie lichter maken

De vloer kun je eerst met een intensief reiniger schoonmaken, Je zult dan al zien dat de vloer vaak wat lichter wordt omdat al het vuil van de vloer afgehaald wordt.

Daarna moet de vloer opnieuw in de onderhoudsolie gezet worden. Hierbij kan je kiezen voor een onderhoudsolie met wit pigment. Hierdoor wordt de vloer weer lichter.

Tip; test altijd even van te voren op een klein onopvallend stukje wat het eindresultaat wordt. Anders is je hele vloer in een verkeerde kleur.

Voordeel: Aantal tinten lichter te maken, redelijk makkelijk zelf te doen, ongeveer 1 dag mee bezig, niet duur.

Nadeel: Hele kamer moet leeg, kan alleen als de vloer al licht is (van wit tot geel) en je deze nog witter wilt maken.

3. Vloer kaal schuren en opnieuw oliën in een lichtere kleur

Dit is een optie die altijd kan bij een eiken vloer. Is de houten vloer bijvoorbeeld nu heel donker bruin, dan helpen de vorige tips niet. De vloer moet dan helemaal kaal geschuurd worden en dan kun je weer een hele nieuwe tint kiezen.

Je krijgt met deze optie wel een hele nieuwe goede vloer. Ook eventuele slijtplekken, deukjes etc zijn ook gelijk verdwenen.

Deze optie is heel goed als je bijvoorbeeld net in een nieuw huis komt wonen of als je na jaren je interieur een keer wilt veranderen.

Voordeel: Totaal andere kleur kiezen, vloer is weer als nieuw.

Nadeel: Kan alleen bij dikke planken met voldoende toplaag hout, moeilijk om zelf te schuren, hele kamer moet leeg en best dure optie om dit te laten doen.

eiken vloer schuren

Benieuwd naar de mogelijke kleuren? Kijk dan op onze pagina van de kleuren.

Over de auteur

Fairwood administrator

Fairwood houten vloeren heeft alles op het gebied van eiken vloeren, legmaterialen en afwerkingen voor houten vloeren. Daarnaast leveren wij ook massief houten tafels en leuke accessoires! Kortom bij ons bent u helemaal op de hoogte van de nieuwste trends op het gebied van interieur in combinatie met hout.

Geef een reactie