Eiken vloer grijzer maken

Olie kleuren Fairwood Bio Oil

Is het mogelijk om een bestaande geoliede eiken vloer grijzer te maken? Lees hier de mogelijkheden en alle tips en trucs.

Eiken vloer

Je hebt een mooie eiken houten vloer, maar je wilt deze graag grijzer maken, kan dit? Ja dat kan, maar er zijn wel belangrijke dingen om rekening mee te houden.

Er zijn 2 verschillen: een eiken vloer die al grijs is, nog iets grijzer maken of een andere kleur (white wash of donkere eiken vloer) grijzer maken.

Eiken vloer die al grijs is, nog grijzer maken

Als je een grijze eiken vloer hebt die door de tijd heen iets geler is gekleurd, maar nog steeds wel iets grijs heeft, is makkelijk grijzer te maken.

Het is eerst belangrijk om te weten of de vloer behandeld is met olie. Is dit niet zo, dus behandeld met lak dan kan deze optie niet!!

Als de vloer wel behandeld is met grijze olie dan kun je deze gaan dweilen met een grijze onderhoudszeep. Deze onderhoudszeep heeft grijs pigment. Hoe vaker je met deze zeep dweilt hoe grijzer de vloer wordt.

Proefplank eiken vloer

Ook is het mogelijk om de vloer eerst met een intensief reiniger schoon te maken, waardoor deze al lichter wordt. Daarna kan de vloer opnieuw in een grijze onderhoudsolie gezet worden. Hierbij kan je 1 tint verschil kiezen met je bestaande vloer.

Eiken vloer in totaal andere kleur, grijs maken.

Heb je een eiken vloer in een white wash, gele, rode of donkere kleur? Dan moet de vloer eerst kaal geschuurd worden. Je haalt dan de bestaande kleur en laag van de vloer af. Als deze helemaal goed kaal geschuurd is, kun je de vloer opnieuw behandelen in een grijze kleur.

Deze optie geldt ook als je vloer behandeld is met lak. De lak moet eerst van de vloer geschuurd worden. Daarna is de vloer weer helemaal kaal en als nieuw. Je kan dan een grijze kleur kiezen om de vloer opnieuw mee af te werken.

Het is bij deze optie wel belangrijk om te weten hoe dik de vloer nog is? Bij een vloer met een eiken toplaag van 1 mm, kan je de vloer niet meer schuren, er blijft dan geen hout meer over. Heb je een toplaag van 3 of 4 mm of een massieve plank dan kan het vaak wel.

Ook is goed kaal schuren moeilijk om zelf te doen. Je moet hiervoor echt handig zijn en de vloer ook meerdere keren (vaak 3 keer) schuren. Het beste kun je dit aan een professional overlaten.

Eiken vloer schuren

Wil je graag advies over welke optie bij jullie mogelijk is? Neem dan contact met ons op: info@fairwood.nl, 0344-640035. Of kom naar onze showroom in Tiel. Hier kunnen wij je laten zien wat er mogelijk en hoe grijs je de vloer kunt maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *