Eiken houten vloer schoonmaken, doe je zo!

doorFairwood

Eiken houten vloer schoonmaken, doe je zo!

Eiken houten vloer schoonmaken, hoe doe je dat?

U heeft net een mooie nieuwe eiken houten vloer laten leggen en deze wilt u schoonmaken. Wat kunt u het beste doen om uw vloer heel mooi te houden.

Een eiken houten vloer is behandeld met een olie, lak, wax of hardwax olie. Als u de vloer onbehandeld laat, dan zult u heel snel vlekken en vuil in de vloer krijgen. Het hout moet eerst goed worden beschermt. Welke afwerking u het beste kunt kiezen, kunt u hier lezen: afwerking eiken vloer.

Per afwerking is het verschillend hoe u de eiken vloer kunt schoonmaken.

eiken vloer schoonmaken

1.Olie afwerking eiken vloer

Olie is een product dat in het hout trekt, het verzadigd het hout helemaal. Hierdoor kan er geen vuil of vlekken in de vloer trekken. Bij olie moet u de vloer regelmatig (liefst 1 keer per week) dweilen met speciale onderhoudszeep. Deze zeep maakt de vloer schoon en brengt een extra beschermlaag aan dat vuil en water afstotend is.

Bij olie kunt u na enige tijd de vloer een keer schoonmaken met een intensief reiniger en daarna opnieuw met onderhoudsolie behandelen. Dit kunt u doen als u wat krassen en erge vlekken van vet in uw vloer heeft gekregen.

Het is beter om een geoliede eiken vloer niet te dweilen met intensief reiniger, omdat dit juist ontvet en dan zal langzaam de olie afwerking van de vloer oplossen.

2. Lak afwerking eiken vloer

Bij lak worden er 3 lagen aangebracht. Dit zorgt voor een harde laag dat op het hout ligt. De eiken vloerdelen zijn dan goed beschermt tegen vuil en vlekken. Alles blijft namelijk op deze lak laag liggen en trekt niet in het hout.

Bij lak moet u de vloer ook regelmatig dweilen om deze goed schoon en mooi te houden. Bij elk lak product is daar een speciale reiniger voor.

Eiken hongaarse punt

3. Was afwerking eiken vloer

Was is een product dat veel in het verleden werd gebruikt, zoals bijvoorbeeld boenwas. Dit product heeft veel onderhoud nodig en moet elke jaar opnieuw met was worden behandeld.

Ook is dit product moeilijk met water en u zult snel watervlekken zien.

Bij was vloeren kunt u de vloer schoonmaken met een milde reiniger die speciaal geschikt is voor was vloeren.

4. Hardwax afwerking eiken vloer

Hardwax op eiken vloeren zijn een combinatie tussen olie en was. De olie trekt in het hout en er blijft een was laagje op de plank achter. Om een hardwaxolie eiken vloer schoon te maken kunt u dit ook het beste regelmatig dweilen met een speciaal onderhoudsmiddel wat geschikt is voor deze vloer.

Regelmatig op veel belopen stukken (keuken, eettafel) zult u de vloer opnieuw in de onderhoudswas moeten zetten.

Hoe dweilt u dan een eiken houten vloer?

Neem een draadjes, Spaanse mop, om de eiken houten vloer te dweilen.

Vul de emmer met 5 liter water. Op de verpakking van het schoonmaak middel kunt u vinden hoeveel middel u dan moet toevoegen aan het water.

Dweil de vloer licht vochtig en laat deze drogen. Ververs regelmatig het vieze water en vul een nieuwe emmer.

Als de vloer droog is kunt u weer op de vloer lopen.

Tip: Neem altijd een aparte emmer die u alleen voor de eiken vloer gebruikt. Gebruikt u deze ook voor ramen zemen of de badkamer schoonmaken dan zitten er resten in de emmer van andere schoonmaak middelen. Deze zorgen ervoor dat het onderhoudsmiddel niet goed zijn werk kan doen en dan dweilt u voor niets.

Heeft u een vraag over het schoonmaken van de afwerking die u heeft, stel deze dan via de mail: info@fairwood.nl

Over de auteur

Fairwood administrator

Fairwood houten vloeren heeft alles op het gebied van eiken vloeren, legmaterialen en afwerkingen voor houten vloeren. Daarnaast leveren wij ook massief houten tafels en leuke accessoires! Kortom bij ons bent u helemaal op de hoogte van de nieuwste trends op het gebied van interieur in combinatie met hout.

Geef een reactie